Piaci körkép

2023.09.28. 14:10

A zöldségek és gyümölcsök árai is emelkedtek a tavalyhoz képest

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Az ősz nemcsak valaminek a végét, hanem az elejét is jelenti, mégpedig a télre való felkészülését: befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítünk, s lehetőség szerint a fagyasztóládát is megtöltjük sült padlizsánnal. Az idei árak némileg nőttek a tavalyhoz képest, legalábbis ezt tapasztalhattuk nagyváradi piaci körutunk alkalmával. Pár napja megejtett látogatásunkkor a padlizsán kilója 6–7 lej volt, de egyes helyeken közel 10 lejért árusították. A paradicsompaprika ára 8 lej körül mozgott – ez körülbelül 2–3 lejjel emelkedett tavaly óta –, a kápia paprikáé 7–8 lejre volt tehető ottjártunkkor, míg a zöldpaszuly kilója 10–12 lejbe került. A hagyma ára is növekedett, kilóját 4 lejért is lehetett kapni, de volt, ahol 8 lejért árusították. 

Természetesen nemcsak a zakuszkának és befőtteknek való termékek árai számítanak, hiszen a mindennapokban is főzni kell. A krumpli kilójának ára látogatásunkkor 3 lej volt, a rántanivaló tök kilója 7 lejbe került, egy kiló paradicsom vagy karfiol 10, egy csokor zöld fűszernövény 2, egy fej zöldsaláta 4, az uborka kilója pedig 5 lej körül mozgott, hasonlóan a káposztáéhoz.

Ami a gyümölcsöket illeti: a szőlő kilójának ára változó, 8–10 lej körül volt, egy kiló szilvát akár 4 lejért is lehetett venni, de egyes helyeken 6 lejbe került. Egy kiló körte ára 10–12 lej körül mozgott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában