Pénzügyi korrekció

2023.08.16. 15:49

Több mint négymillió eurót kell visszafizessen a váradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat 4,35 millió eurót kell visszafizessen pénzügyi korrekció címén a 2014–2020 között megvalósított uniós finanszírozású beruházások után.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Összesen hetven projektet valósított meg uniós támogatásból a nagyváradi önkormányzat a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban, és tizennégy esetében történt pénzügyi korrekció, aminek az a következménye, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a kapott támogatási összeg kisebb-nagyobb hányadát. Az adatokat a román sajtó kérésére összesítette a polgármesteri hivatal. Ebből kiderül, hogy a nagyváradi önkormányzat a 2014–2020-as költségvetési ciklusban 1,98 milliárd lej uniós támogatást hívott le, ami 401,1 millió eurót tesz ki. A különböző szabálytalanságok miatt 21,5 millió lej értékben alkalmaztak pénzügyi korrekciókat, ez 4,35 millió eurónak felel meg. A pénzügyi korrekciók általában úgy történnek, hogy az önkormányzat saját pénzéből megvalósítja a projektet, majd a számlákat benyújtja a finanszírozónak. Ha ez utóbbi bármiféle szabálytalanságot gyanít, akkor annak súlyossága függvényében megtagadhatja a költségek bizonyos hányadának kifizetését, legsúlyosabb esetben a teljes támogatási összeget is megvonhatja. A polgármesteri hivatal a Nagyváradra kivetett tizennégy pénzügyi korrekció mindegyikét megtámadta, de ezek közül nyolc pert jogerősen elveszített.

A legnagyobb értékű pénzügyi korrekciók a Bémer/Ferdinand tér felújítása (4,4 millió lej), a Baross/Dacia híd északi hídfőjénél épült közúti aluljáró építése (3,6 millió lej) és a 11. Számú Általános Iskola korszerűsítése (2,8 millió lej) kapcsán történtek. Ezeknek a projekteknek az esetében a támogatási összeg 25 százalékát nem kapja meg a város, illetve kell visszafizetnie, mert nem hirdette meg időben a tendereket az Európai Unió Hivatalos Közlönyében. A Bémer tér felújítása ügyében per folyik, és az önkormányzat abban bízik, hogy nyerni fog. Szintén pénzügyi korrekciót alkalmaztak ugyanebből az okból kifolyólag a Nagysándor József/Aurel Lazăr utca átalakítására (2,3 millió lej), az Ezredévi emléktér (Libertăţii utca) felújítására (2 millió lej), és a Barcăului utcai zöldövezet kialakítására (1,9 millió lej) vonatkozóan. De az önkormányzat büntetést kapott amiatt is, hogy megváltoztatta a beruházások költségvetését, amire itthon lehetőséget biztosított a 2022/64. számú sürgősségi kormányrendelet. Ilyen projekt volt az óvoda építése az ipari parkban, valamint a Zöldfa/Vasile Alecsandri utca felújítása, mely utóbbira 835 ezer lejes pénzügyi korrekciót kapott a város. Ennek kapcsán a finanszírozó azt tartotta szabálytalannak, hogy eredetileg föld alatti hulladékgyűjtőket is terveztek a projektbe, de mivel az utcában sűrű közműhálózat fut az útburkolat alatt, ezért végül letettek erről. A finanszírozó ezt jelentős tervmódosításnak minősítette, és megítélése szerint mások is jelentkeztek volna a tenderre, ha tudták volna azt, hogy a föld alatti hulladéktartályokat nem kell megépíteni.

Jó hír viszont, hogy a fejlesztési minisztérium menedzsment hatósága nem alkalmazta a 100 százalékos pénzügyi korrekciót a Nagyvárad déli városrészében megvalósult villamospálya-bővítésre, és az önkormányzatnak nem kell visszaadni az 58,7 millió lejes európai uniós támogatást. „A finanszírozó kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt készítő cég (az Aquacons – szerk. megj.) később részt vett a közbeszerzési eljáráson, azt sugallva, mintha ez szabálytalan lenne. Ezt követően azonban semmilyen pénzügyi korrekciót nem eszközöltek velünk szemben, és minden elszámolást elvégeztek” – mondta Mihaela Neag, a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment Igazgatóságának a helyettes vezetője. Összességében a várost sújtó pénzügyi korrekció jelentéktelen összeg a lehívott támogatások nagyságához képest, értékelte a helyzetet Florin Birta polgármester, aki szerint „Minden 100 euró befektetés után, amelyet uniós forrásokból valósítottunk meg, a város hozzájárulása mellett, amely általában két százalék, még fizettünk egy százalék büntetést is. Ez azt jelenti, hogy 98 helyett 97 százalékban uniós pénzből valósítottunk meg projekteket, ami szerintem nem rossz” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában