Tervek

2023.08.01. 15:59

Nagyvárad a felül- és aluljárók városa

Ahhoz képest, hogy Nagyváradnak kevesebb mint 200 ezer lakosa van, annyi új közúti felül- és aluljáró építése van tervbe véve, mintha városunk egy amerikai metropolisz lenne. A város ki- és bevezető útjain újabb négy ilyen építmény megvalósítását tervezik.

Pap István

Minden egyes új közúti alul- és felüljáró építését a nagyváradi önkormányzat azzal indokolja, hogy ezáltal gyorsabb lesz a forgalom. Érdekes módon mégis minél több ilyen létesítmény készül el, nem jelentik be azt, hogy az adott övezetben megoldódtak a közlekedési gondok, hanem újabb alul- és felüljárók építését tervezik meg.

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén újabb négy alul- és felüljáró építésére vonatkozó együttműködési egyezményt fogadott el, melynek értelmében a polgármesteri hivatal társul a Bihar Megyei Tanáccsal és a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társasággal (CNAIR) annak érdekében, hogy megvalósulhasson négy ilyen közlekedési létesítmény Nagyvárad három fő útvonalán, az Arad, a Kolozsvár és a Szatmárnémeti felé vezető országutakon. A hétfői tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a Nagyváradra vezető országutakon naponta 20–30 ezer autó hajt át, ami miatt nagy torlódások alakulnak ki, ezért van szükség ezekre a beruházásokra. Kifejtette, hogy az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) és a Regionális Operatív Programban vannak finanszírozási források közúti átjárók építésére, csakhogy ezekre az összegekre nem pályázhatnak a megyeszékhelyek. Ezért van szükség arra, hogy a váradi önkormányzat társuljon a megyei tanáccsal, ugyanis a projekteket a megyei tanács fogja benyújtani. Birta hozzátette, hogy tárgyalt is erről Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével, és meg is határozták azokat a helyszíneket, ahol ezek az infrastrukturális fejlesztések megvalósulhatnának. Hangsúlyozta, hogy verseny lesz a finanszírozási forrásokért, ezért kevéssé valószínű, hogy mind a négy projektre elnyerik az anyagi támogatást. Mindenesetre mindezeket benyújtják, hogy nagyobb eséllyel tudjanak minél többet megvalósítani közülük.

Forrás: PMO

A továbbiakban a polgármester részletesen ismertette a terveket. A Bihar Megyei Tanáccsal kötött partnerség értelmében két közúti átjáró épülne az Arad felé vezető 79-es országúton. Az egyik egy aluljáró lenne az országút és a város körgyűrűjének kereszteződésében lévő körforgalom alatt. Florin Birta szerint azért van szükség erre, mert bár a körgyűrű egy felüljárón halad át a körforgalom fölött, ennek ellenére az Aradi úton nap mint nap csúcsidőben a Mester és az Oneștilor utcákig ér el a kocsisor. Az aluljárón az Arad felől érkező és az Arad felé haladó autók mehetnek majd, míg a körforgalomnál lehetőség lesz letérni mindkét irányból Kolozsvár, illetve Szentandrás felé. A másik beruházás pedig egy felüljáró lenne az aradi országúton a bevásárlóközpontok magasságában lévő körforgalomnál.

A következő felüljáró tervezett helyszíne a leendő fugyivásárhelyi elkerülőút kiindulópontja lenne, ott, ahol ez az út találkozik majd a váradi körgyűrűvel, a negyedik felüljáró pedig Biharpüspöki határában létesülne a 19-es országúton az ottani bevásárlóközpont melletti körforgalomnál.

Forrás: PMO

A felek egyelőre még csak az együttműködési egyezményt kötötték meg, az egyes projektek becsült költségvetését a megvalósíthatósági tanulmányok fogják megállapítani, és azt sem tudni egyelőre, hogy ezek közül melyik valósul meg. „Meghatároztuk a helyszíneket és előkészítjük a projekteket, de mivel versenypályázatról van szó, nem biztos, hogy az összes átjáró meg fog épülni, de igyekszünk minél többet finanszírozni” – fogalmazott Florin Birta. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hétfői tanácsülésen, amelyen a most említett négy projektet megszavazták, a tanácsosok elfogadták a Fő utca korszerűsítésének a projektjét is, amelynek keretében szintén épül egy közúti aluljáró a vasútállomás előtt, mint ahogy a Körös áruháznál lévő körforgalom alatt is lesz egy. Továbbá talán már jövőre elkezdődik a Vitéz (Decebal) utcai közúti aluljáró építése, valamint egy felüljáró megvalósítása a Mester utcán. Nem is beszélve a Nagyvásártér és a váradi vár között épülő hat aluljáróról. Az évek során felépülő közúti alul- és felüljárók azonban nem oldották meg a közlekedési dugók problémáját, hiszen általános tendencia az, hogy ott, ahol könnyebb autóval közlekedni, arra többen is fognak menni, ami torlódásokhoz vezet. Amíg egy olyan, viszonylag kis területű városban, mint Nagyvárad több mint 110 ezer autó van, addig a torlódások problémáját nehéz lesz ilyen beruházásokkal megoldani, ezekkel jobbára csak a tranzitforgalmat lehet enyhíteni.

Forrás: PMO

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában