Iskolakezdés

2023.08.28. 16:49

Megújulóban az Ady-líceum épülete

A felújítási munkálatok kellős közepén tart a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumnak és az Orsolya óvodának otthont adó épületkomplexum. A diákok a szeptemberben kezdődő tanévtől a főfolyosótól a nagy tornateremig az első emeleti épületrészt vehetik majd birtokba, tudtuk meg Vad Mártától, az iskola igazgatójától.

Fotó: Pap István

Pap István

Nem szokványos tanévek közötti felkészülés és karbantartás zajlik a nagyváradi Ady Endre Líceumban, hanem egy kétéves átfogó és teljes épületrehabilitáció történik ott immár egy éve, és a munkálatok jövő év őszéig fognak tartani. A kivitelezés jól halad, a munkálatoknak mintegy ötven százaléka elkészült, tudtuk meg Vad Mártától, a tanintézmény igazgatójától, akit az új tanévre való felkészülésről kérdeztünk. Annak kapcsán, hogy mire számíthatnak a diákok a szeptember közepén kezdődő új iskolai évben, az intézményvezető elmondta, hogy a tanulók az épület hátsó részétől, tehát a tornateremtől haladva a Fő utcára néző folyosón, a sötét folyosón és a főfolyosón lévő tantermeket vehetik majd birtokba, vagyis szinte az egész első emeleten zajlik majd az oktatás, már csak néhány ablakot kell kicserélni, de a tanévkezdésig ez is elkészül. „Reményeink szerint ahogy feljövünk a főlépcsőn, a főfolyosótól kiindulva az egész első emelet már befejeződik iskolakezdésre” – fogalmazott Vad Márta. Hogy képet kapjuk arról, milyen komplex munkálatok zajlanak az iskolában, az igazgató felsorolta: „Minden ki lett cserélve: a hideg- és melegvíz-vezetékek, az áramkábelek, a fűtésrendszer, a kamera-, a rádió-, a riasztó-, a füstjelző-, a tűzoltó riasztó rendszer, ez utóbbinak van külön egy vízhálózata”. És mindez nem látszik, ugyanis mindent beépítettek a falakba, vagy a plafon alatt kialakított álmennyezet fölé helyezték. A hálózatfelújítási munkálatok szakaszosan zajlanak, a kivitelező akkor ad át használatra egy-egy folyosót, amikor ott mindez már elkészült. A fűtésrendszer és a fűtőtestek cseréjének jótékony hatása máris megmutatkozott, ugyanis „már a tavaly érződött, hogy jóval kevesebbe kerül a fűtés, pedig a rendszer csak részlegesen készült el” – emelte ki Vad Márta. 

A felsoroltak mellett az összes emeleti folyosón újravakolták a falakat, kicserélték a parkettet, a fő folyosón új burkolókövet helyeztek le. Az ajtókat és az ablakokat restaurálták vagy kicserélték. Mint már említettük, az ablak-ajtócsere folyamatban van olyan helyeken, ahol minden más munkálat befejeződött, főként azért, mert a Fő utcára néző folyosó ablakainak a cseréje az épület külső restaurációjának a részét is képezi, és nem kevésbé azért, mert az ablakok zöme nem szabványméretű, hanem annak idején kézi készítésű, fából faragott ablakkeretek voltak, ezért ezek mindegyikét külön le kell mérni és le kell gyártani, ami elég nehézkes, lassú munka. Az első emeleten a díszterem felé haladó folyosó és az ottani tantermek felújítása is elkészült, de nem lesz még megnyitva a diákok előtt, mert nem lesz ott hely. „Az igazgatóság, valamint az orvosi és a fogorvosi rendelőnek helyet adó földszinti rész marad utoljára a felújításban, ezt valamikor ősszel kell átadjuk, és ami onnan kikerül, az lesz odatéve a díszterem felé haladó folyosóra” – magyarázta Vad Márta. Megtudtuk azt is, hogy a több korszakban épült épületegyüttesben több helyen szerkezetmegerősítési munkálatokat végeztek, etekintetben Vad Márta külön kiemelte a Fő utcai folyosórészt, ahol mindent újraöntöttek. A tetőzet is teljesen fel van már újítva és a „tűzkeresztségen” is átesett, a júliusi vihar semmilyen kárt nem tett benne. Az iskola hátsó részén felhúztak egy új mosdórészt, télen annak a bepucolása és beépítése következik.

Mint azt Vad Márta megemlítette, az osztálytermek is megújultak, sőt, kis lámpákat is felszereltek, hogy a táblák meg legyenek világítva, de a nagyszabású felújítás mellett a tanintézmény két másik projekt keretében kíván szert tenni új iskolai bútorzatra, illetve berendezésekre. „Az iskola nyert a Smart Labor pályázaton, melynek keretében két felszerelt labort kell kapjunk, és benne vagyunk a polgármesteri hivatal PNRR (Országos Helyreállítási Terv – szerk. megj.) felújítási programjában is. Erre is számítunk, addig a meglévő bútorzatot próbáljuk karban tartani” – fogalmazott.

Mi várható még?

Vad Márta elmondta, hogy a felújítás az épületben a földszinten folytatódik, illetve az udvaron is nagyszabású munkálatok lesznek, ezért ezekre a helyekre a diákoknak nem lesz bejárásuk. „A földszinti folyosó volt a legvizesebb rész, a kivitelezők megtalálták a forrást, ami miatt ott vizesedtek a falak, azokat kiküszöbölték. A folyosó már fél éve ki van bontva, és még úgy hagyják egy jó ideig, mert ki kell száradjon, ezt a részt fogjuk legutoljára visszakapni” – jegyezte meg. Elárulta, hogy elköltöztetik a konyhát, amely a földszinti raktárak helyén kap helyet. „A berendezés októberben jön meg, akkor költözünk át az új konyhába, és átadjuk a régit, ott lesz a könyvtár” – jelezte az igazgató, hozzátéve, hogy restaurátorokat fognak hívni, mert lehet, hogy restaurálandó díszítő elemeket fognak ott találni. Egyébként jelenleg is zajlik a díszterem restaurálása. Az épület homlokzatfelújítása részben már elkészült, de az előttünk álló évben is lesznek ilyen jellegű munkálatok. Ugyanakkor hátra van még az udvar felújítása, ahol szintén „minden ki lesz cserélve” – fogalmazott Vad Márta. A leghamarabb a kis hátsó kertet újítják meg, azt a részt, amelyre a kémialabor ablaka néz. A hátsó udvaron a kápolna és az óvoda között lévő épületek egyikét újraépítették, az lesz az óvoda étkezője. „Az udvar most úgy néz ki, mint egy építőtelep, egyelőre ott van a bázisa a kivitelezőknek, ezért az udvart a gyerekek elől elzárva tartjuk” – hangsúlyozta az intézményvezető, aki köszönetet mondott az ingatlan tulajdonosának, a római katolikus püspökségnek, és mindazoknak, akik az iskolafelújítási projektet támogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában