Szabályok

2023.08.22. 08:05

Fontos tudnivalók hőségriadó esetén

Illusztráció

Az Országos Meteorológiai Intézet hőségriadóra hívta fel a figyelmet augusztus 20-ra és 21-re vonatkozóan, de az elkövetkezendő napokban is kitart a kánikula. Emiatt a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) ismét felhívja a munkaadók figyelmét azokra a szabályokra, melyeket be kell tartani kánikula idején. Ezen szabályok akkor lépnek életbe, amikor a kinti hőmérséklet meghaladja a 37 Celsius fokot, vagy a a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as szintet. A szélsőségesen magas hőmérsékletű időszakokban a munkáltatók kötelesek a következő intézkedéseket megtenni a (szabadban dolgozó) munkavállalók egészségének megőrzése érdekében: a fizikai munka intenzitásának csökkentése, szellőztetés biztosítása, szünetek betartása árnyékos helyen, fejenkénti 2-4 liter ivóvíz biztosítása, védőfelszerelés biztosítása és zuhanylehetőség biztosítása. A 99/2000 számú sürgősségi rendelet szerint amennyiben a kánikula két egymás utáni napon kitart és a fent említett szabályokat a munkáltató nem tudja biztosítani, akkor a munkaidőt le kell csökkenteni, két szakaszra kell bontani a munkaidőt (d.e. 11 óra előtt és d.u. 17 óra után lehet dolgozni) és amennyiben az említett dolgok közül semmit nem tud biztosítani a munkáltató, akkor kollektív munkaszünetre van szükség.

A kánikulában dolgozó személyek megbetegedésének megelőzése érdekében a munkáltató köteles periodikusan biztosítani az alkalmazott számára az egészségügyi vizsgálatot, köteles biztosítani elsősegélyt vagy a legközelebbi egészségügyi központba való szállítást, ha szükséges, illetve más munkakört biztosítani az adott személynek, amennyiben olyan egészségügyi problémával küzd, mely a szélsőséges időjárásban erősödhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában