Programajánló

2023.08.01. 12:58

Filmzenei koncert a nagyváradi várban

Filmzenei koncerttel kezdi meg nyári mini-évadát a nagyváradi filharmónia augusztus 11-én, pénteken 20 órai kezdettel a nagyváradi vár belső udvarában. Jegyek már kaphatók 20 és 40 lejes áron (helykategória függvényében) a bilete.ro internetes oldalon.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Gábor

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a váradi filharmónia szinte a teljes nyarat is végigkoncertezi, ez az Initio néven futó projekt az idén igencsak lerövidült, mindössze négy eseményt ölel fel augusztus 11. és szeptember 1. között. Az első hangverseny egy Nagyváradon lassan egy évtizede hagyományossá tett filmzenei összeállítás lesz – tehát jövő hét pénteken a várban –, melynek meghívott karmestere a magyarországi Werner Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar dirigense. Werner Gábor 2014-ben hozta el először Váradra is filmzenei koncertjét, s bár azóta szívesen láttuk-hallottuk volna más, esetleg klasszikusabb műfajt is dirigálni, de a csábító mozizene-irodalommal voltaképp visszavonhatatlanul letette névjegyét itt, hiszen 2016-ban, ’18-ban, majd tavaly is visszahívták ide filmzenei összeállításaival. Werner maga készíti, hangszereli rendkívül igényesen és kiváló szakmaisággal ezeket a zenekari letéteket, s a zenei egyvelegekhez gondosan megszerkesztett vetített filmrészletek is kapcsolódnak, hogy még teljesebb lehessen a mozizás élménye. A filmzenei irodalom gyöngyszemei mellett így a látvány is garantált lesz, a szimfonikus zenekar partnereként pedig idén is bevonták a hangzó élménybe a filharmónia énekkarát.

Nézzük is a műsorban szereplő filmcímeket: Die Hard 2, 1492 A Paradicsom meghódítása, Cinema Paradiso, Amistad, Forrest Gump, Reszkessetek betörők, Batman, Ben Hur, Vissza a jövőbe, Legendás állatok, Harry Potter, Schindler listája és természetesen az elmaradhatatlan Star Wars. Komponisták tekintetében is rangos tehát a sor: Michael Kamen, Vangelis, Ennio Morricone, John Williams, Alan Silvestri, Danny Elfman, Rózsa Miklós, James Newton Howard.

A filharmónia további várható három nyári eseménye: augusztus 20-án egy pop-szimfonikus koncert, 25-én szimfonikus tangó, szeptember 1-jén pedig olasz canzonák, Innamorato di te címmel. Ezek részleteire is idejében visszatérünk, amint maga a filharmónia is elkezdi saját felületein tájékoztatni róluk közönségét. E további háromból egyelőre a szimfonikus tangó került fel a zeneintézmény honlapjára (filarmonicaoradea.ro), illetve a bilete.ro oldalra. Hírek, újdonságok tekintetében érdemes még követni a filharmónia közösségi oldalait: facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában