Ítélet

2023.08.23. 18:25

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték az alpolgármestert

BN-összeállítás

A margittai bíróság 9 hónap letöltendő, de ennek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 50 nap közmunkára ítélte Szabó Zoltán Lajost, Kiskereki alpolgármesterét ittas vezetés miatt. A határozat szerint a gépjárművet, melyben az elöljáró, a felesége és egy szomszédja ült 2022. augusztus 14-én, valamivel éjfél után állították meg a székelyhídi rendőrök a 153-as községi út és a 19-es országút kereszteződésénél, Asszonyvásárán. Felszólították, hogy fújjon bele az alkoholszondába, és a készülék 0,92 mg/l légalkoholszintet jelzett. A vérvizsgálat 2,03 ezreléket mutatott ki, egy később vett minta pedig 1,96 ezreléket. A vádirat szerint az alpolgármester beismerte, hogy a Kiskereki Községi Napok szervezése közben megivott hat kisebb korsó sört és 200 ml pálinkát. Azt hitte, hogy a testvére fogja őt hazavinni, de közben annak más dolga akadt, ezért Szabó Zoltán Lajos úgy döntött, hogy ő maga fogja vezetni az autót, arra gondolva, hogy a 150 méteres távolságon úgyse fog történni semmi baj. A bírósági eljárás folyamán egyébként az elöljáró együttműködést tanúsított a hatóságokkal, és büntetett előéletű sem volt. Figyelembe vették ugyanakkor azt is, hogy a kiskereki polgármester, a lelkész és két civil szervezet képviselője is kedvezően nyilatkozott róla.

Szabó Zoltán Lajos a bihon.ro portálnak azt nyilatkozta: az ítélet miatt nem kell lemondjon a tisztségéről, mert a büntetőtörvénykönyv 90. cikkelye szerint a felfüggesztett büntetés nem ír elő ilyen tiltást. 2017-ben egyébként az RMDSZ-es politikust az a vád érte, hogy megütött egy EMNP-s önkormányzati képviselőt, mert az kritizálta őt. 


 



 



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában