Kárfelmérés

2023.08.03. 16:28

A nagyváradi Rulikowski temetőt sem kímélte a vihar

A nagyváradi Rulikowski temetőt sem kímélte a július 25-iki vihar, mely komoly rombolást végzett ott, de hogy mekkora a kár, azt még nem tudni pontosan. A teljes kárfelmérés mintegy két hét múlva várható.

Pap István

A napokban olvasóink jelezték azt, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a nagyváradi Rulikowski temetőben, ráadásul a sírkertet üzemeltető közterület-fenntartó még nem végezte el a kárfelmérést, úgyhogy saját szemünkkel akartunk meggyőződni az ottani helyzetről. Az tény, hogy a pusztítás nyomai még egy héttel a vihar után is látszanak a temetőben, de az összkép mégsem annyira tragikus, mint amire az előzetes bejelentések alapján számítottunk. Ennek két oka lehet: egyrészt a temető hatalmas, és főként azokon a részein, ahol nincsenek magas fák, első ránézésre nem tűnnek fel a dúlás nyomai, a fő közlekedési útvonalakról nem látszanak ledőlt sírkövek, megrongálódott sírok. 

Más a helyzet a régi, fákkal sűrűn benőtt temetőrészben, ahol a vihar erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még mindig több helyen látni sírokra rádőlt fákat és vastag ágakat. Az összképet itt az javítja, hogy zajlik a takarítás. Sok letört ág, fatönk kupacokba van gyűjtve az ösvények mentén, a fő ösvények és a sírok közötti helyek is járhatók, kivéve azokat a helyszíneket, ahonnan még nem vitték el a sírokra rádőlt fákat, ágakat. A pusztítás leglátványosabb bizonyítékai a még mindig a sírokon fekvő vastag, kifejlett fák. A vihar erősségét jelzik az itt-ott látható fatörzs-csonkok is, amelyek emlékeztetnek arra, hogy a csonkok helyén a vihar előtt még életerősnek tűnő magas, vastag fák álltak. Szerencsére a régi temetőrészben a sírok túlnyomó többsége épségben maradt, de természetesen így is gyakran lehet ledőlt, letört, sőt, teljesen széttört sírköveket is látni, több helyen a sírhelyek beton fedőrésze is betört.

Szabad szemmel nem lehet megállapítani a kár mértékét, ezért erről Horia Burlăut, a Rulikowski temető adminisztrátorát kérdeztük, aki elmondta, hogy a teljes kárfelmérés még nem történt meg. Egyelőre annyit tudtak megállapítani, hogy körülbelül száztíz fát rongált meg a vihar a temetőben lévő több ezer példány közül. Azt sem lehet még tudni, hogy hány sírban és sírkőben esett kár, mert a temető még nincs teljesen kitakarítva, és még mindig vannak sírokra rádőlt fák, faágak. Amíg ezeket el nem szállítják, addig nem tudják megállapítani azt, hogy hány sírt temettek maguk alá és tettek tönkre. Az mindenesetre jó hír, hogy az emlékművekben – magyar és a román katonák emlékművében –, a román és az orosz katonasírokban nem esett kár. A Rulikowski temető területén lévő ortodox és neológ zsidó temetőkben sem voltak veszteségek, tudtuk meg e két létesítmény gondnokaitól, bár a neológ temetőben néhány fáról letörte az ágakat a vihar, de ezek nem tettek semmilyen kárt a sírokban.

Horia Burlău hangsúlyozta, hogy a sírkövek kilencven százaléka olyan helyen borult ki a helyéről, ahol nincsenek is fák, tehát a sírkövek nem a növények, hanem a szél miatt dőltek ki. Érdekes, hogy a helyszínen mást lehet tapasztalni: egy héttel a vihar után zömében ledőlt fák által megrongált sírköveket lehet látni, amelyek egy részéről még le sem emelték a rájuk esett fákat, ágakat, de a szél által ledöntött sírkövek is a helyszínen maradtak, tehát nem azért nem látni több szél kidöntötte sírkövet, mert azokat időközben elszállították volna. Mindenesetre az adminisztrátor kérdésünkre válaszolva leszögezte, hogy a temetőt üzemeltető közterület-fenntartó nem vállal felelősséget a keletkezett károkért, tehát kártérítést sem fog fizetni a megrongálódott sírok és sírkövek tulajdonosainak. Horia Burlău lapunknak elmondta, hogy egy hétig fog tartani, amíg mindent eltakarítanak, a faanyagot egyelőre az utak mentén gyűjtik össze, majd elszállítják, hogy az ECO Bihor cég komposztot készítsen belőlük. A teljes kárfelmérés körülbelül másfél-két hét múlva várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában