Programok

2023.08.19. 10:37

A magyar államalapítás ünnepe Nagyváradon és a megyében

Gazdag programkínálattal, többek között vásárral, vetítéssel és színházi előadással várják az érdeklődőket augusztus 19–21. között a nagyváradi Magyar Kulturális Napokra.

Archív felvétel/Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

Háromnapos kirakodóvásár várja Nagyváradon augusztus 19–21. között mindazokat, akik a kistermelőket és a jó árukészletet részesítik előnyben az áruházláncok gyengébb minőségű felhozatalával szemben. A már népszerű Bihari Termékek Vására szombaton 8–13 óra között várja az érdeklődőket, szervezői július közepe óta heti rendszerességgel biztosítanak lehetőséget a termelők számára portékáik értékesítésére. Szintén szombaton 8 órai kezdettel az Érmellék Ízei és Termékei Vásár is megnyitja kapuit, ez lesz az első alkalom, hogy a két eseményen párhuzamosan kínálják majd a vásárfiát a megyeközpontban. Az utóbbi eseményen részt vevő árusok portékáiból vasárnap és hétfőn 9–21 óra között is lehet majd válogatni. A felhozatal változatosnak ígérkezik, és ezúttal is tartja majd minőségi és hagyományőrző jellegét. Mintegy hetven standdal készülnek a termelők és a kézművesek, ráadásul szombaton gyermekprogramok – kézműves-foglalkozások és gyermekkoncert – is lesznek, így a Szent László téren családi napra is lehet számítani, derül ki a szervező, az Érmelléki Gazdák Egyesületének közleményéből.

Augusztus 20-án, vasárnap 17 órától az Udvari Kamaraszínház adja elő az Anjou – A liliom útvesztői című előadást a színházban. Ugyanezen a napon 19.30 órától tartják a már hagyományosnak számító kenyérszentelést, ezúttal a Bémer/Ferdinand téren. Előtte, ugyanitt néptáncműsor lesz, majd a történelmi egyházak képviselői az ebben az évben learatott és adományozott búzából készült új kenyeret megszentelik, és a megjelentek között szét is osztják. A vasárnapi nap záróeseménye a Szent László téren zajló ingyenes vetítés lesz, a kilátogatók az este 21.15 órától kezdődő programon megtekinthetik az eredeti István, a király rockoperát.

A hagyományokhoz híven idén is látható lesz majd néhány virágkocsi Nagyváradon azok közül, amelyek egy nappal korábban a Debreceni Virágkarneválon vonulnak fel. Idén négy virágkocsi fog állni a Szent László téren augusztus 21-én, hétfőn 10–18 óra között. Délután 14 órától a főtéren felállított színpadon óránként különböző műsorok várhatók a Magyar Kulturális Napok keretében: látható lesz a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes és a Nagyvárad Táncegyüttes is, továbbá két mazsorettcsoport is fellép este 18 óráig.

 

Felvonulás a megyében

A virágkocsik a megye több településére is eljutnak majd idén is. Szabó Józseftől, az RMDSZ váradi elnökétől megtudtuk, hogy a kompozíciók augusztus 21-én, hétfőn 18 óráig maradnak a Szent László téren, majd onnan indulnak el jelen állás szerint a Teleki (Városháza) utca–Vitéz utca (Decebal sugárút) útvonalon. Következik Bihar (19 óra) és Szalárd (20 óra, a községháza előtti tér). Augusztus 22-én, kedden az útvonal a következő: Szentjobb (9 óra, a kultúrház melletti parkoló), Hegyközszentmiklós (10 óra, a kultúrház melletti tér), Székelyhíd (11 óra, a központi park melletti tér), Kiskereki (12 óra, a polgármesteri hivatal előtt), Ottomány (13 óra, a kastély előtti parkoló), Érbogyoszló (14 óra, a kultúrház melletti tér), Érszőllős (16 óra, a református templom mellett), Monospetri (17 óra, a katolikus templom előtti parkoló), majd a végállomás, Margitta (18 óra, a városháza előtti tér), amely a virágkocsik idei vonulásának fő vidéki helyszíne. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában