Augusztus 20.

2023.08.17. 18:28

Margitta lesz a virágkocsik idei vonulásának fő vidéki helyszíne

Az idei Festum Varadinum ünnepségsorozatról szervezett szabadtéri fotókiállítás és a Nyári Színházi Fesztivál záróelőadása foglalja keretbe azokat az eseményeket, melyeket az RMDSZ a magyar államalapítás alkalmával augusztus 18. és 22. közt szervez Nagyváradon, illetve Bihar megyében. Az új helyszínek Kiskereki, Ottomány, Érbogyoszló és Érszőllős.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A részleteket az érintettek csütörtök délben ismertették, a Fekete Sas-palotabeli székhelyen tartott sajtótájékoztató keretében. Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese elmondta, hogy augusztus 18-án, pénteken 17 órakor a 31. Festum Varadinumról nyílik retrospektív szabadtéri fotókiállítás a Szent László téren. Arra hívta fel a figyelmet: több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő hagyománya van annak, hogy a debreceni önkormányzat és az RMDSZ együttműködésének köszönhetően a Virágkarnevál néhány kocsija Bihar megyébe, illetve Nagyváradra is átjön. Az első ilyen alkalomra 2006-ban került sor, amikor még Biró Rozália volt az alpolgármester, idén pedig az RMDSZ együttműködő partnerei a Partium Alapítvány és a Varadinum Kulturális Alapítvány. „Az együtt ünneplés mellett identitáserősítő szerepe is van ezeknek a rendezvényeknek” – fogalmazott. Négy kompozíciót lehet majd megtekinteni: Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsiját, az elmaradhatatlan Szent Koronát, a Tranzit Csoport, valamint a Kodály Filharmónia kocsiját.
Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija tanúja Európa egyik legfontosabb felfedezési korszakának. Több mint két évszázadon keresztül, 1464-től 1667-ig ugyanis a 0 Meridián, melyet a navigációs térképek készítéséhez használtak, a várban volt található. Sőt, az első európai csillagvizsgáló is itt látta meg a napvilágot, és létfontosságú szerepet játszott a navigáció és kartográfia fejlődésében, alakítva világunk megértését. A 0 Meridián tehát az emberi kíváncsiság, a felfedezés és az elkötelezett tudásvágy üzenete.
A Tranzit Csoport virágkocsijának címe: Családi ebéd a panírkorban. Megálmodói elképzelték, milyen lehetett egy közös családi ebéd az őskorban. Ezért került a kompozíció elejére egy többméteres dinó, amely kivételesen nem panír bundában, hanem megannyi virágborításban tündököl.
A centenáriumát ünneplő Kodály Filharmonikusok története regényes és változásokkal teli, melyben az állandóságot a szimfonikus zene iránti elkötelezettség és a professzionális hangzás képviseli. A jubileumi évforduló alkalmából indított virágkocsi fő alakja a zenekart szimbolizáló karmester, „aki kézmozdulataival egységbe tudja kovácsolni a zenészegyéniségek által megszólaltatott, hangjegyekbe öntött költészetet, a zenét” – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Az ünnepségsorozat záróakkordjaként augusztus 22-én, kedd este 20 órától a Nyári Színházi Fesztivál utolsó előadását lehet megtekinteni a várban, a Három a magyar vigasság! című kabaréösszeállítást, Nyertes Zsuzsával, Heller Tamással és Beregi Péterrel.
Szabó Józseftől, az RMDSZ váradi elnökétől megtudtuk, hogy a virágkocsik augusztus 21-én, hétfőn 18 óráig maradnak a Szent László téren, majd onnan indulnak el jelen állás szerint a Teleki (Városháza) utca–Vitéz utca (Decebal sugárút) útvonalon. Következik Bihar (19 óra, a rendőrség előtti tér) és Szalárd (20 óra, a községháza előtti tér).
Augusztus 22-én, kedden az útvonal a következő: Szentjobb (9 óra, a kultúrház melletti parkoló), Hegyközszentmiklós (10 óra, a kultúrház melletti tér), Székelyhíd (11 óra, a központi park melletti tér), Kiskereki (12 óra, a polgármesteri hivatal előtt), Ottomány (13 óra, a kastély előtti parkoló), Érbogyoszló (14 óra, a kultúrház melletti tér), Érszőllős (16 óra, a református templom mellett), Monospetri (17 óra, a katolikus templom előtti parkoló), majd a végállomás Margitta (18 óra, a városháza előtti tér). Általában minden helyszínen rövid műsorral készülnek a helyiek, és a kocsik vontatásáról a terepismerettel rendelkező szaládi önkormányzati alkalmazottak, illetve dr. Nagy Miklós polgármester gondoskodik.
Demián Zsolt alpolgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy a vidéki fő helyszín ezúttal Margitta. Kifejtette, hogy a kocsikat két órán keresztül lehet megtekinteni. A városháza melletti egyik mellékutcában felállított színpadon fellép 20 órától a H moll helyi zenekar, 21 órától Nagy Feró, majd 23 óráig diszkó lesz. Ugyanakkor lacikonyhák is működnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában