Projekt

2023.07.17. 14:50

Térfigyelő kamerával az erdők védelmében

Fotó: Teodor Suciu

ERDON-összeállítás

Napelemmel működő videokamerát telepített a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság a Drăgan-völgyi erdőbe, amely minden, az erdőterületet elhagyó járművet filmez. Ez az első ilyen kamera Bihar megye erdőiben. Az igazgatóság vezetője, Teodor Suciu elmondta, hogy a kamerát kifejezetten azért telepítették, hogy megerősítsék az ellenőrzést azon a területen, ahol sok fát vágnak ki. „Korábban is voltak kis, hordozható videokameráink, amelyeket inkább az állatok miatt használtunk. Most beszereztük ezt a készüléket, amely energiafüggetlen, nagyon jó képfelbontású, és több célpont megfigyelésére is beállítható” – nyilatkozta Teodor Suciu a Bihoreanul hetilapnak. A kamerát a Drăgan-völgyben, egy Bihar megyei erdei útkereszteződésnél állították fel, és úgy programozták be, hogy kövesse az erdőből kijövő járműveket. Az első napokban máris több fát szállító teherautót, valamint kisautókat is rögzített. Mivel a kamera 180 fokos forgásra képes, így addig tudja követni a járműveket, amíg azok el nem hagyják a megfigyelési tartományát. „Azért választottuk ezt a területet, mert sok fát termelünk itt ki, különösen 2017 óta, miután az erdőt egy heves vihar letarolta. Mivel itt nagy a fákat szállító autóforgalom, úgy döntöttünk, hogy megerősítjük az ellenőrzést a területen” – magyarázta az erdészeti igazgatóság vezetője. 

Fotó: Teodor Suciu

A videokamera által tárolt képeket az erdészek ellenőrzik, ők kell kiderítsék azt, hogy az erdőből kijövő fát legálisan vágták-e ki, vagy az engedélyezettnél több van a teherautókon. A készülék közel 10.000 lejébe került a Bihari Erdészeti Igazgatóságnak, de ha jó befektetésnek bizonyul, akkor az intézmény további térfigyelő kamerákat is beszerez majd. Suciu elképzelései szerint a kamerák által rögzített képeket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tennék az interneten. „Szeretnék nyilvános hozzáférést biztosítani a felvételekhez, de meg kell néznünk, hogy a GDPR kontextusában a jogszabályok ezt lehetővé teszik-e” – mondta az igazgató, utalva az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában