Gazdaság

2023.07.30. 13:57

Pang az ingatlanpiac Biharban

Romániában mind országos szinten, mind pedig Bihar megyében csökkenő tendenciát mutat az ingatlaneladások száma. 2023 júniusában országszerte 44.419 ingatlant értékesítettek, 12.780-nal kevesebbet, mint májusban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nem kedvező az idei nyár az ingatlanpiacon tevékenykedők számára, ugyanis erősen megcsappant az országban a tranzakciók száma akár a tavaszi hónapokkal való összevetés alapján is. Az Országos Kataszteri Hivatal (ANPCI) adatai szerint júniusban országszerte 44.419 ingatlant adtak el, ami 12.780-nal kevesebb, mint volt májusban. De ha hosszabb időtávban szemléljük az adatokat, akkor is csökkenő tendencia figyelhető meg, ugyanis az idén júniusban értékesített házak, telkek és lakások száma 8527-tel kevesebb, mint 2022 azonos időszakában volt. Az ANPCI statisztikája alapján a legtöbb ingatlaneladást 2023 júniusában Bukarestben regisztrálták (7253), majd következik Ilfov (3023) és Brassó megye (2247). Az országban a legkevesebb ilyen jellegű eladás júniusban Teleorman megyében történt, ahol mindössze 84 ingatlan cserélt gazdát, majd következik a listán Olt (100) és Ialomița megye (253). A jelzáloghitelek száma országos szinten 17.548 volt idén júniusban, 3849-cel kevesebb, mint 2022 júniusában. A legtöbb ilyen bejegyzés Bukarestben (3777), Ilfovban (1528) és Temes (825) megyében volt. A lista másik végén Szilágy (37), Hargita (58) és Beszterce-Naszód (63) megye áll. Az idei év hatodik hónapjában a legtöbb mezőgazdasági területet Dolj megyében adták el, szám szerint 593 földet, majd következik Buzău (552) és Galac (456) megye. Az idei év első hat hónapjában Romániában összesen 281.573 ingatlan adásvétele történt meg, ez 59.500-al kevesebb, mint amennyit az előző év azonos időszakában vettek, illetve eladtak. Az idén a legtöbb eladást márciusban regisztrálták, amikor 57.499 tranzakció történt, a legkevesebb ingatlan pedig, szám szerint 33.274, januárban cserélt gazdát.

Bihar megye

Az ANCPI adatai szerint Bihar megyében júniusban 1360 ingatlant adtak el, ebből külterületen 347 mezőgazdasági és 20 nem mezőgazdasági területet volt, belterületen pedig 414 ingatlant épülettel és 336 ingatlant épület nélkül adtak, az értékesített lakások száma 243 volt. Emellett 806 aktív jelzáloghitelt is bejegyeztek. Mind az eladások, mind a jelzáloghitelek száma csökkent májushoz képest, amikor Biharban összesen 1665 tranzakciót jegyeztek, emellett az aktív jelzáloghitelek száma 396 volt. Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét értékelve György-Csáki István nagyváradi ingatlanügyi szakértő portálunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az idei nyáron rendkívül gyenge mozgásokat produkált a piac. Ennek elsődleges oka a drága hitel, ráadásul nagyok a hitel áringadozásai is. „Az egyik hónapban többet fizetünk, a másik hónapban kevesebbet. Nagyon nagy az eltérés két hónap között, akár pozitív, akár negatív előjelű is ez a változás” – fogalmazott a szakértő. György-Csáki István kiemelte, hogy az ingatlanpiacot és általában a gazdaságot rendkívül kedvezőtlenül érinti az orosz–ukrán háború. „Ha nem tudjuk, mit hoz a jövő, ha nem ismerjük azt, hogy a világ nagy dolgaiban mi a következő lépés, és ennyire érzékeny talajon áll a biztonságunk, akkor az instabilitást okoz, és ez nyilván a gazdaságra is kihatással van” – fejtette ki.

Némi bizakodásra ad okot az, hogy a közelmúltban észlelhető volt egy kis pozitív változás a Bihar megyei ingatlanpiacon. „Több ingatlan került értékesítésre az elmúlt hetekben, illetve sokkal több érdeklődő jelent meg. Nem tudni még, hogy ez minek tudható be” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy jelenleg a régebbi építésű tömbházlakásokra van nagyobb kereslet, míg régebben az új építésű tömbházlakások iránt mutatkozott nagyobb igény. Ennek a trendnek a megfordulása azzal magyarázható a szakértő szerint, hogy sokkal olcsóbbak a régebbi építésű tömbházlakások.
Meglehetősen nagy az eltérés a jelzáloghitelek számában a júniusi és a májusi adatok között, de ez György-Csáki István szerint nem azt jelenti, hogy ennyivel több az új jelzáloghitel, hanem sok esetben valószínűleg hitel-újrafinanszírozásáról van szó. „Sokan kérték hitelük újraszámolását és régi kölcsönüket egy másikkal váltották ki” – jegyezte meg. Végezetül hozzátette, hogy a mintegy 1300 ingatlantranzakció egy hónapban alacsonyabb az átlagnál, de bízik benne, hogy őszre rendeződik a piac. Ehhez persze nem ártana, ha véget érne az orosz–ukrán háború, illetve az is pozitív irányba mozdítaná a dolgokat, ha a hitelek minél olcsóbbak lennének, és minél könnyebben hozzájuk lehetne jutni. A tranzakciók több mint hetven százaléka ugyanis ingatlanfedezettel és hitelből történik, nem pedig önerőből, „ezért az ingatlanpiacot jelentős mértékben befolyásolja a banki hitelek, a kamatok ára” – zárta szavait a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában