DASO

2023.07.31. 07:29

Ingyenes rákszűrések Nagyváradon

Forrás: DASO

ERDON-összeállítás

Ingyenes mammográfiai vizsgálatot végeznek 50 és 69 év közötti hölgyeknek ezen a héten. A kolozsvári Prof Dr. Ion Chiricuță Onkológiai Intézet a Bihar megyei klinikai és sürgősségi kórházzal és a helyi önkormányzattal partnerségben egy mobil szűrőegységet állít fel a váradi szülészetnél (Kolozsvári út, 50.szám) július 31. és augusztus 4. között, a vizsgálatokat minden nap 8-19 óra között végzik. A mellrák-szűrést előzetes programálás alapján végzik el. Jelentkezni a 0758/621-395-ös telefonszámon lehet 8-17 óra között – derül ki a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságának (DASO) közleményéből.
Nem ez az egyetlen ingyenes rákszűrés, amit Nagyváradon szerveztek meg. Hiszen múlt héten két napig ingyenesen végeztek méhnyakrák-szűrést a Kolozsvári Onkológiai Intézet, a Pelican kórház, illetve a DASO szervezésében július 27-én és 28-án. Egy mobil szűrőegységet állítottak fel a DASO székhelyén, ahol a két nap alatt közel 250 idős és fiatal nő jelentkezett és vett részt az ingyenes Babeş-Papanicolau, illetve HPV-teszten, amelyet egy szakképzett orvosi személyzet végzett el. A teszteket egy európai méhnyakrák-megelőzési projekt keretében végezték el. „Szeretném megköszönni a Kolozsvári Onkológiai Intézetnek, hogy elhozták hozzánk ezt a mobil karavánt, és köszönöm a kollégáimnak, hogy felvették a kapcsolatot a szociális szolgáltatásaink kedvezményezetteivel is, és elhívták őket erre a tesztre, amely egészségük szempontjából nagyon fontos. Nagyon örülök, hogy ilyen sok hölgy érdeklődött akciónk iránt, és bizalommal, nyitottsággal fordultak hozzánk. A szervezés példaértékű volt, alkalom nyílt arra is, hogy minden jelenlévő hölggyel találkozzunk, beszélgessünk. Köszönet illeti a Pelican Kórház orvosi csapatát, akik a teszteket végezték és hasznos információval látták el a hölgyeket” – nyilatkozta Anca Grama, a DASO igazgatója. Ideális esetben minden 25 és 64 év közötti nőnek ötévente kellene részt vennie méhnyakrák-szűrővizsgálaton.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában