Panasz

2023.07.11. 08:55

Ha nem jön a számla, akkor is fizetni kell

Egy nagyváradi olvasónk amiatt panaszkodott, hogy három hónapja nem kapta kézhez a villanyszámlát, majd telefonon értesítették, hogy lekapcsolják otthonát a hálózatról, amiért nem fizette ki a fogyasztását.

Illusztráció

Pap István

Szilágyi Ferenc nyugdíjas nagyváradi olvasónk kereste meg szerkesztőségünket panaszával, ami egyébként sem ismeretlen probléma: már körülbelül három hónapja nem kapott villanyszámlát, illetve újabban telefonos értesítést sem arról, hogy esedékes a számlafizetés, holott régebben annak rendje és módja szerint érkezett ilyen tájékoztatás. A panaszost pénteken felhívták – mint azt később kiderítettük, az Electrica Distribuție munkatársai –, de nem pusztán azért, hogy értesítsék, hogy fizetnie kell, hanem azért, hogy közöljék vele: otthonát lekapcsolják az elektromos hálózatról. Ez a művelet 69,70 lejébe fog kerülni, és ugyanannyi pénzt fognak felszámolni neki a visszakötésért is, tették hozzá. „De milyen jogon akarják nekem ezt az összeget felszámolni, és milyen jogon akarják tőlem levágni az áramot, amikor nem az én hibám miatt nem fizettem, hanem ők nem küldenek semmiféle értesítést” – fogalmazott a nyugdíjas váradi lakos. Hangsúlyozta, hogy eddig bármikor kapott számlát, illetve értesítést, akkor ő vagy valaki, akit megbízott ezzel, elment kifizetni azt. Kérdésünkre válaszolva Szilágyi Ferenc elmondta, hogy általános problémáról van szó, hiszen a szomszédai is panaszkodnak arra, hogy nem kapnak számlát. A panaszos megfogadta az áramelosztó vállalat munkatársainak a tanácsát, és még pénteken elment a postahivatalba kiegyenlíteni a tartozást, és kapott is három számlát, ott azonban azt mondták neki, hogy értesítse erről az áramszolgáltató céget (Electrica Furnizare) is, mert a postai úton történő fizetés után a pénz csak napok múlva kerül a szolgáltató számlájára, és lehet, hogy addigra már késő lesz, és levágják a hálózatról. Úgyhogy a nyugdíjas panaszos még egy utat meg kellett tegyen, hogy ezt is tisztázza, holott szerinte ezt egy gombnyomással ki lehetne deríteni a számítógépen.
Az illetékesek mossák kezeiket. Daniela Hora, az Electrica Funrizare nagyváradi kirendeltségének az igazgatója kijelentette, hogy a cég minden egyes ügyfélnek kiállítja a számlát, és ha a megszabott határidőn belül az ügyfél nem fizet, akkor az áramelosztásért felelős Electrica Distribuție vállalatnak elküldik a kérést, hogy iktassák ki azt a fogyasztási pontot az áramhálózatról. „Ez a törvény, ami alól nincs kivétel” – szögezte le Daniela Hora. „A kikapcsolási értesítést ugyanúgy elküldjük az ügyfélnek, mint a számlákat. Nem igaz, hogy az ügyfél nem kapta meg az értesítést” – jelentette ki az igazgató. Szerinte az esetleg megtörténhetett, hogy a postás nem vitte ki a számlát, vagy nem tette be a postaládába, de lehet, hogy a panaszos felejtette el kifizetni, vagy elvesztette valahol, netán téves fizetést hajtott végre, de annak lehetőségét kizárta, hogy a vállalat ne küldte volna ki a számlát. Hozzátette, hogy a kikapcsolási értesítés kiállításától számított tizenöt napon belül kell kiegyenlíteni a tartozást, ellenkező esetben lekapcsolják a fogyasztási pontot a hálózatról. Az igazgató azt tanácsolja minden hasonló helyzetbe került ügyfélnek, akiket a lekapcsolás veszélye fenyeget, hogy ha kifizették az összes tartozásukat, akkor is érdemes felkeresniük az áramszolgáltató vállalatot a helyzet tisztázása végett, hogy az még időben értesíthesse az áramelosztót, hogy ne vágja le a fogyasztót a hálózatról.

Hova lesz a számla?

Lényegében ugyanezt mondta lapunk megkeresésére Ionel Boja, az Electrica Distribuție vállalat nagyváradi kirendeltségének az igazgatója is. Kijelentette, hogy a törvény értelmében nem lehet a fogyasztási helyet lekapcsolni a hálózatról, ha nincs kiállítva a kikapcsolási értesítés. Hozzátette, hogy ezt az értesítést csakis a számlák alapján lehet kiállítani, és ha az ügyfél tartozásokat halmoz fel, akkor a számítógépes rendszer automatikusan generálja a kikapcsolási értesítést, amit mailen vagy postán elküldenek az ügyfélnek, illetve megkapja azt az Electrica Distribuție vállalat is. „Hogy az úr miért nem kapta meg ezt az értesítést, az érdekes, ennek több oka lehet. A mi munkatársaink mindenesetre teljesítették kötelességüket, és telefonáltak neki, hogy felhívják a figyelmét arra, hogy felhalmozott egy tartozást” – mondta Ionel Boja. Egyszóval az illetékesek nem tudnak magyarázatot adni arra, hogy az értesítés és a kiállított számlák miért nem jutnak el az ügyfélhez. Szilágyi Ferenc mindenesetre megjegyezte, hogy ő nyugdíjas, ideje nagy részét otthon tölti, tehát semmiképpen sem rajta múlik az, hogy kézhez vegye a különböző számlákat és dokumentumokat. Ezért is tartja felháborítónak azt, hogy neki nyugdíjasként kell nyomoznia a számlák után. A történet tanulsága az is, hogy ne várjunk több hónapot arra, hogy megérkezzen a számla, hanem érdemes minden hónapban, vagy kéthavonta érdeklődni a fizetési kötelezettségek felől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában