Koncert

2023.06.08. 17:59

Szabadtéri operahangverseny a szecesszió világnapján

A szecesszió nemzetközi napja köré épülő hétvégi, immár hagyományossá vált váradi összművészeti ünnep egyik kiemelkedő eseménye lesz a Szent László téren június 10-én, szombat este 21 órakor kezdődő ingyenes szabadtéri hangverseny, melyen operarészletek szerepelnek – Donizetti, Verdi, Bizet, Puccini, Cilea. Színpadra lép a filharmónia zenekara és énekkara, vezényel David Crescenzi, a meghívott szólisták Kele Brigitta szoprán, Ioan Hotea tenor és Florin Estefan bariton.

Forrás: Facebook/Oradea Heritage

Tóth Gábor

Néhány szó a fellépőkről. David Crescenzi karmester a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti vezetője, dirigense, 2021 óta gyakran hívják Nagyváradra is vezényelni (immár hatodszor), főként operát, de olykor szimfonikus zenét is.
Kele Brigitta szopránt a nagyváradiak jól ismerik, hiszen itt született 1978-ban, itt kezdte énekszakos egyetemi tanulmányait, Kolozsvárott folytatta a mesteri fokozatot, első társulata a Kolozsvári Magyar Opera lett (és maradt), kiragyogó tehetsége révén azonban hamar kiszárnyalt a nemzetközi operaszíntérre, szerződést ajánlott neki a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein, de következett a sorban a Párizsi Nemzeti Opera, a New York-i Metropolitan, Peking, Izrael stb. Mondjuk is ki büszkén, van egy váradi világsztárunk, aki most újra hazatér énekelni – bár Nagyváradon viszonylag rég hallhattunk fellépni, nagyjából öt évvel ezelőtt, de a hozzánk közelebbi Kolozsváron és Budapesten rendszeresen szerepel.
Ioan Hotea tenor új hang itt Váradon, de nem úgy az országban és a világban. A nagybányai születésű (1990) fiatalember kezdetben képzőművészetet tanult, saját bevallása szerint nyolcadik osztályos volt, amikor meghallotta énekelni a tévében Pavarottit, s ez végérvényesen elindította az operaének felé. A zeneakadémiát Bukarestben végezte, a fővárosi operában kezdte el pályafutását, majd az ország több társulata is meghívta. Csakhamar Bécs, Párizs, München, Berlin, Monte-Carlo stb. operaszínpadai következtek a sorban, egy beugró révén (Roberto Alagna helyett) pedig az angol közönség előtt is remekelt a londoni Royal Opera House-ban. 2015 óta a wiesbadeni Staatstheater társulatának tagja.
Florin Estefan bariton ismét egy váradi (sz. 1982), ő már diákkorában nagy feltűnést keltett itt akkoriban kétségtelenül kimagasló hangjával, majd viszonylag hosszú időre eltűnt Nagyváradról, s csak az utóbbi két-három évben tört meg a jég itthon, s kezdett el itt szülővárosában is újra színpadra állni. Időközben ő is bejárta a világot (Görögország, Ausztria, Olaszország, Csehország, Írország, az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália stb.), egyik jelentősebb korai stabil állomása Cardiff (Wales) volt. Húszesztendős volt, amikor már leszerződte őt a Kolozsvári Román Nemzeti Opera, melynek 2015 óta egyben főigazgatója is.
Az énekkar műsorán hallhatjuk Donizetti Don Pasqualéjának mozgalmas jelenetét, A háznépe kórusát, Bizet Carmenjéből az ún. Cigaretta-kórust, Verdi Traviatájából a Cigánylányok és matadorok kórusát, az Otellóból pedig a virtuóz Fuoco di gioiát. A zenekari intremezzók között lesz Bizet Farandole (Az arles-i lány), valamint a Carmen előjátéka. Kele Brigitta várhatóan lesz például Leonora A trubadúrból, majd Adriana Lecouvreur, de énekel duettet a baritonnal – szintén Leonoraként, Luna gróffal – és a tenorral – Mimiként Rodolfóval (Bohémélet) – is. Ioan Hotea játszik Nadirt Bizet A gyöngyhalászokból, Toniót Az ezred lányából, duettben Rodolfót a Bohéméletből. Florin Estefan lesz idősb Germont a Traviatából, Renato Az álarcosbálból, s mint írtuk, duettben Luna gróf A trubadúrból. Férfikettősként Nadir és Zurga szól majd Bizet A gyöngyhalászokból. Mindenképp lehet készülni a Traviata Pezsgőáriájára is, hiszen íratlanul is ez minden operagálák alapráadása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában