Art Nouveau

2023.06.08. 17:11

Többnapos eseménysorozattal ünneplik a szecessziót Váradon

Különböző eseményekkel ünnepli június 6–11. között Nagyvárad a szecesszió világnapját. A hétvégén megnyílnak a látogatók előtt a Fekete Sas palotában lévő egykori Szabadság-mozi termei, az eseménysorozat keretében pedig premiert jelent a látványosnak ígérkező drónos fénybemutató.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az eseménysorozat keretében ékszerfesztivált tartanak Nagyváradon június 7–11. között a váradi Darvas–La Roche-házban és a neológ zsinagógában. A fesztivál 20 ország több mint 40 ékszertervezőjét vonultatja fel. Az ékszertervezők egyedi technikával készült kiegészítőket mutatnak be a közönségnek. A kiállítás mellett a fesztivál keretében lesznek ékszerbemutatók, műhelyek, kiállítások, élőzene, fotópályázat, jótékonysági árverés a nagyváradi sclerosis multiplex központ javára. Az ékszergála során minden résztvevő egy öt darabból álló ékszerkollekciót mutat be. Az ékszerfesztivál programja: június 9., Darvas–La Roche-ház: 11–16 óra között gyöngyfűző műhely, 19 óra – ékszerbemutató. Június 10., Darvas–La Roche-ház: 11–16 óra között gyöngyfűző műhely. Június 11., Darvas–La Roche-ház: 11–16 óra között gyöngyfűző műhely, 19 óra gálaest, a résztvevők díjazása. 

Mozilátogatás nadrágban

Az eseménysorozat egyik különlegessége a Fekete Sas palotában működő egykori Szabadság mozi termeinek megnyitása a nagyközönség előtt. A termekben különleges kiállítást szerveznek. Angela Lupșea, az eseménysorozatot szervező Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az épületrészbe a Kossuth/Independenței utcai bejáraton lehet bejutni. Az előcsarnokban lézershow lesz, a különböző fénycsóvák mindegyikében más valamit lehet majd látni. Korábban már felszedték a padlószőnyeget és a linóleumot, és napvilágra került az eredeti mozaikberakásos padlózat. Innen fel lehet majd menni az emeleti előcsarnokba, itt egy mozikellék-kiállítást alakítottak ki Dinicu Braghina helyi gyűjtő műtárgyaiból, illetve az egykori mozi helyszínén talált tárgyakból. A leglátványosabb része az épületlátogatásnak minden bizonnyal a nagyterem lesz, amelynek eredeti díszítményei megőrződtek. A terem padlózatát tükrökkel borítják, hogy azon visszatükröződjön a csodálatos díszítésű plafon. Angela Lupșea kiemelte, hogy a teremben nem lesz természetes fény, mindent mesterségesen világítanak meg, így jobban kiemelhetők az értékes díszítések. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hölgyek lehetőleg nadrágban jöjjenek el az épületlátogatásra. A látogatás egy kisebb teremben kiállítással ér véget, melyen a szecesszió korából származó harminc széket lehet majd látni. Az épület június 10-én és 11-én 10–20 óra között lesz látogatható, a belépés díjtalan. Kérdésünkre válaszolva Angela Lupșea elmondta: ha nagy lesz az érdeklődés és lesz rá igény, akkor meghosszabbíthatják a kiállítás időszakát, de a lézershowt csak az említett két napon lehet majd látni. 

Koncert és drónbemutató

A szecesszió nemzetközi napja köré épülő hétvégi váradi összművészeti ünnep egyik kiemelkedő eseménye lesz a Szent László téren június 10-én, szombat este 21 órakor kezdődő ingyenes szabadtéri hangverseny, melyen operarészletek szerepelnek – Donizetti, Verdi, Bizet, Puccini, Cilea műveiből. Színpadra lép a filharmónia zenekara és énekkara, vezényel David Crescenzi, a meghívott szólisták Kele Brigitta szoprán, Ioan Hotea tenor és Florin Estefan bariton. A koncert egy Nagyváradon premiernek számító drónbemtutatóval zárul. Az Evsky Show az első romániai cég, amely ilyen jellegű bemutatókat szervez, nem kevesebb, mint 200 drónt röptet majd a magasba este fél tizenegy órai kezdettel a Mihai Eminescu szobor mellőli területről. A bemutatót megvilágított, szinkronizált és koreografia alapján repülő drónok adják elő, amelyek különböző légi formációkba rendeződnek. A 200 drón különböző zenei ritmusokra díszíti majd az eget, és Nagyvárad legjelentősebb szecessziós palotájának, a Fekete sasnak a formáit és díszítéseit mutatja be. A látványosság 12–15 percig tart majd, a fel- és leszállás pillanata is a műsor része lesz. Angela Lupșea elmondta, hogy ez az esemény a Szent László térről lesz a legjobban látható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában