Beruházás

2023.06.02. 08:29

Nem akarják a környékbeliek a toronyházakat

Tizenöt emeletes tömbházakat akar építeni Nagyváradon a Morii utcán egy kolozsvári ingatlanfejlesztő, de a környékbeli lakosok nem örülnek a tervnek.

BN-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat jóvá akarja hagyni azt a beruházási tervet, melynek nyomán a Morii utcán  Nagyvárad legmagasabb épületei épülnének fel, de a környéken lakók, legalábbis egy részük ellenzi az elképzelést. Az önkormányzat által közvitára bocsátott tervben hat, egyenként tizenöt emeletes tömbház építése szerepel a Selgros bevásárlóközpont mögött. A lakónegyed a Brico Depot és a Selgros bevásárlóközpontok, valamint a Morii utca által közrezárt beépítetlen telken épülne fel. A tömbházaknak alagsoruk, földszintjük és tizenöt emeletük lenne. Az alagsorban kapnának helyet a parkolók, a földszinten kereskedelmi egységek működnének, a hat ingatlanban az emeletek pedig összesen 840 lakást foglalnának magukban. Az ingatlanberuházást a Studium Green cég akarja megvalósítani, mely Dorin Bob kolozsvári üzletember tulajdonában van. A környélbeliek azonban félnek a beruházástól, legfőképpen azért, mert az 50 méter magas tömbházak eltakarnák előlük a fényt. De a villamos-pálya bővítési tervet sem díjazzák. Az egyik ottani lakó az Ebihoreanul hetilapnak arra panaszkodott, hogy „olyan magas toronyházakat akarnak oda építeni, amilyenek nincsenek még a városban, és soha többé nem látnánk a fényt, ráadásul a mi kertjeinken keresztül akarják megépíteni a Félixfürdőbe vezető vasútvonalat is”.

A város akarja

Az önkormányzat azonban a projekt megvalósítása mellett van. A város- és területrendezési bizottság május 4-én már meg is adta a jóváhagyást a részletes városrendezési tervre. Marcel Dragos alpolgármester az Ebihoreanul hetilapnak nyilatkozva leszögezte: „Ott maradnak a tizenöt emeletes tömbházak. Az az övezet megengedi az effajta ingatlanberuházást”. Hozzátette, hogy a parcella végén épül majd egy Pece-híd és egy körforgalom is a Hunyadi János/Iancu de Hunedoara utcai kereszteződésben, mert a városvezetés nem akarja azt, hogy az új lakópark autóforgalma közvetlenül a körgyűrűre vagy a Morii utcára fusson rá. És ha mindez nem lenne elég, a városvezetés azon a parcellán új vasúti síneket is építtet, ugyanis tram-train összeköttetést akarnak létesíteni Nagyvárad és Félixfürdő között. Sem a nagyváradi önkormányzat, sem a Bihar Megyei Tanács nem adott még hivatalos információkat a tram-train projektről arra hivatkozva, hogy nincs még meg rá a finanszírozás, mindenesetre a nagyváradi Helyi Közsállítási Vállalat (OTL) képviselői annyit elárultak, hogy az új vonal össze fogja kötni Váradszőllőst, Szentmártont és Félixfürdőt, nyugati irányban pedig Borsot, Vizesgyánt és a Nagyváradi Nemzetközi Repülőteret is. A Morii utcai parcellán a villamosvonalat a váradszőllősi végmegállótól hosszabbítanák meg a Brico Depot és a Selgros között a kertek mentén, átvezetnék a leendő Pece-híd fölött és csatlakoztatnák a régi vasútvonalhoz, amely Velencéből megy Félixfürdőre, árulta el az Ebihoreanulnak egy neve elhallgatását kérő városházi forrás, aki szerint a beruházás minimális mértékben fogja zavarni a környékbeli lakókat. „Az emberek kertjeit nem érinti projekt, mely elegendő helyet hagyott a jövőbeni villamosvonal számára” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában