Nagy találkozás

2023.06.20. 13:11

Hivatalosan is elrajtolt a Szent László Napok rendezvénysorozat

A nagyváradi színház épületében tartott teltházas nyitógálával hivatalosan is elrajtolt hétfő este a 11. Szent László Napok. A debreceni Kodály Filharmonikusok centenáriumi operagálája méltó nyitórendezvénye volt az immár több mint tízéves múltra visszatekintő fesztiválnak.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

János Piroska

A nyitógálát egy ünnepélyes momentummal kezdték, dr. Fleisz János történész, egyetemi tanár, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Partiumi régióért felelős alelnöke ugyanis átadta az EMKE országos elnöksége által adományozott elismerő díszoklevelet a fesztivált szervező Szent László Egyesület részére. A díjat Varga Korpos Dalma, az egyesület elnöke és Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője vette át. Fleisz János a Szent László Napokkal kapcsolatban elmondta, a fesztivál immár nemcsak a régió, hanem a Kárpát-medence egyik legjelentősebb civil rendezvénysorozata, és méltó arra, hogy nemzetközi szinten is elismerjék. Zatykó Gyula köszönetet mondott az elismerésért, illetve a fesztivált évről évre töretlen lelkesedéssel szervező csapat munkájáért. A rendezvény idei szlogenjét – Nagy találkozás – kiemelve elmondta: a fesztivált az a közösségi összetartó erő jellemzi leginkább, hogy az emberek találkoznak egymással. „Ez motivál minket is, hiszen megkapjuk az emberektől a pozitív visszajelzést, társadalmi elismerést, és azt mondhatjuk, megérte” – fogalmazott. Idén is nagy találkozásokra várják az érdeklődőket: nemcsak barátok, családok, hanem átvitt értelemben városok is találkoznak – utalt a Debrecen és Nagyvárad közötti testvérvárosi kapcsolatra, amelynek apropóján a cívisváros is több rendezvénnyel képviselteti magát a fesztiválon –, ugyanakkor a rendezvény alkalmat ad két közösség, magyarok és románok közötti találkozásra is. „Ez mind célkitűzése volt már az elejétől a fesztiválunknak. Azáltal, hogy Szent Lászlót megismertetjük az itt lakó emberekkel, azzal mi egy küldetést próbálunk véghezvinni. Hiszen ahogy most a hársillat belengi a várost, ugyanúgy itt van Szent László velünk” – jelentette ki. 

Forrás: Facebook/Szent László Napok

A fesztivál programjai közül külön kiemelte Wagner Nándor nagyváradi születésű szobrászművész Filozófiai kert című szoborcsoportja másolatának kiállítását, amelyet ma nyitottak meg a megyei könyvtárban. Reményét fejezte ki, hogy a művet – Tokió és Budapest után – egyszer sikerül elhelyezni köztéren is Nagyváradon. 

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott, ez az év különleges évfordulót jelent abból a szempontból, hogy Szent László 940 évvel ezelőtt kérvényezte Magyarország első szentjeinek – Szent István király, Szent Imre herceg és Szent Gellért püspök – avatását a pápánál, pedig a lovagkirály nagyapját, Vazult Szent István vakíttatta meg. Szent László azonban megbocsátott. „Ez a kegyesség is része annak a szellemi-lelki örökségnek, ami lovagkirályunkat a legnagyobbak közé emelte” – fogalmazott.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Ma is nyitottnak kell lenni a lovagkirály emlékéhez méltó megbocsátásra, mivel az elmúlt évszázadnak a Kárpát-medence népein ejtett sebei néhol még gyógyulásra szorulnak – mondta. „Ez a megbocsátás jelenti a Kárpát-medence jövőjét. Ez a kulturális sokszínűség, valamint az országok és népek közti jószomszédi viszony megőrzésének a kulcsa. Sok szempontból az elmúlt évtized előrelépéseket hozott ezen a területen is. Azon dolgozunk, hogy a magyarság szülőföldön való megmaradásában is együtt tudjunk cselekedni. Hiszen ez nem gyengíti, hanem megerősíti és gazdagítja országainkat. A kölcsönös tiszteleten keresztül vezet csak az út a közös fejlődéshez” – tette hozzá. 

A Szent László Napok idei mottóját idézve, hangsúlyozta: „mi a magyar kormány részéről azon dolgozunk, hogy a határon túli magyarságnak is minél több lehetősége legyen a találkozásra, ezáltal pedig a közösségek erősítésére és építésére (…) A Szent László Napok úttörő szerepet töltött be ezen a területen is, hiszen már több mint egy évtizede állandó helye van a partiumi magyarság naptárában. Kívánom, hogy az idei rendezvény is hozza el a személyes találkozások mellett a magyarságunkkal, a Szent László-i örökséggel való találkozás élményét is!” – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szintén a Szent László-i példát állította a középpontba. „A távolmúlt történelmének viszontagságai jelenkori veszélyeztetett helyzetünkre irányítják a figyelmünket. A balkáni háború nyomasztó emléke még elevenen él bennünk, és máris egy újabb – az ukrajnai – rémséges háborúba viszik katonának kárpátaljai testvéreinket, köztük román testvéreinket is. De vértelen létért való erdélyi küzdelmünk bennünket is próbára tesz, magyar hazánk pedig ellenséges erők gyűrűjében vívja egyenlőtlen harcát. Európa érzéketlen és tehetetlen. Merítsünk erőt és példát László király művéből és küzdelméből! Hittel, hűséggel és tettre készen vállaljuk és álljunk sorsunk elébe, és álljunk ki városunk, szülőhazánk és nemzetünk ügye mellett” – fogalmazott.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

A megnyitón felszólalt Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere is, aki elmondta: negyedrészt ő is magyar. Román nyelvű beszédében a városalapító Szent László érdemeit emelte ki, egyúttal az együttélésre is felhívta a figyelmet: „a múltat nem szabad elfelejtenünk, tiszteletben kell tartani, de a jelenre és a jövőre kell összpontosítani”. „Mindent köszönünk a múltnak, és bízunk a jövőben” – zárta felszólalását magyar nyelven. 

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a két város közötti, nemcsak papíron létező, hanem jól működő testvérvárosi kapcsolatot emelte ki. „Az a tény, hogy Debrecen 11. alkalommal van jelen a Szent László Napokon, azt mutatja, hogy igazán testvéri kapcsolat fűzi össze két városunk közösségét” – fogalmazott. Rámutatott: büszke testvérként igyekeznek megmutatni a váradiaknak „Debrecen színe-javát”. Ilyen a Kodály Filharmonikusok fellépése a nyitógálán, de ilyen lesz a cívisvárosról szóló kiadványok bemutatása is a hétvégi programsorozatban.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke, a Bihar Megyei Tanács elnökének főtanácsadója beszédében az újrakezdések városának nevezte Nagyváradot, amelyhez mindenkor Szent László hagyatéka jelentette az erős fundamentumot. „Szent László összeköt minket” – szögezte le, egyben rámutatva: a nagy újrakezdések sorában meg kell említeni a fesztivált szervező Szent László Egyesületet is, amely újra visszahozta a középpontba a városalapító lovagkirály alakját. Beszédében a politikus utalt a jövő évi választásokra is, melynek kapcsán célként fogalmazta meg, hogy vissza kell kerülni a város vezetésébe.

Az ünnepi felszólalásokat követően a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő debreceni Kodály Filharmonikusok operagáláját hallgathatta meg a nagyváradi közönség, amelyen közreműködött Valentina Pușcaș és Molnár Levente.

 

Forrás: Facebook/Szent László Napok

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában