Nyitóünnepség

2023.06.20. 13:26

A Kodály Filharmonikusok operagálája a Szent László Napok hivatalos megnyitóján

A debreceni Kodály Filharmonikusok centenáriumi operagálája szólt a 11. Szent László Napok nyitóünnepségén a nagyváradi színházban június 19-én, hétfő este. A 19 órakor kezdődött megnyitó hivatalos köszöntőit kereken 20 órakor követte a vendég debreceni zenekar bő egyórás koncertje, Erkel és Kodály műveiből összeállítva. Vezényelt Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere, a meghívott szólisták Valentina Pușcaș szoprán és Molnár Levente bariton voltak.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Tóth Gábor

Telt ház volt a színházban az egyébként ingyenes, de előzetes helyfoglaláshoz kötött nagyeseményen. Jó értelemben elvárás már Váradon a debreceni testvérvárosi szimfonikus zenekar irányába, hogy legalább évente egyszer tegyék itt tiszteletüket koncerttel, s ez a zenekedvelők szerencséjére immár hagyomány is lett az elmúlt esztendőkben, ezúttal tehát a Szent László Napok keretében.

A 200 éves Himnusz zeneszerzőjének, a 130 éve elhunyt Erkel Ferencnek operarészletei alkották a teljes műsor gerincét, emellett Kodály Háry Jánosa és Székelyfonója betétei hangzottak el. Szimbolikus volt a Bánk Bán mellett a Hunyadi László kiválasztása is a Szent László Napokra, részben így Lászlók is kapcsolódtak egymáshoz történelmi metaforikussággal.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Az idei évadban fennállásának 100. esztendejét töltő debreceni filharmonikus zeneintézmény tehát szintén ünnepelt. Kollár Imre vezető karmester irányító munkája nyomán a debreceniek remek játéka egyben igazán lélekemelő, mércét mutató, értékteremtő volt váradi Szent László-ünnep indítónak. Nagyobb szabású kibontakoztatható zenekari művekre az operajellegű műsor faktúrájából adódóan nem kerülhetett sor, de a nyitány maga, számos szóló fúvós momentum, a kíséretek sűrített drámája, s az intermezzók együtthangzó lezser könnyedsége így is sokat mondott. Az együttest irányító koncertmester Alexáné Kardos Ildikó volt. Még a rend kedvéért írjuk a vonósfelállást is: 10-7-5-4-3. Molnár Levente természetesen egyből lehengerelte a közönséget hatalmas hangjával és egyéniségével, fennálló vastaps fogadta például a Hazám, hazám áriát a Bánk bánból, de nemkülönben elvarázsolta a hallgatóságot Valentina Pușcaș, aki drámai erővel alakított ugyebár magyarul Gergrudist vagy például megérintő tisztasággal énekelte a Székelyfonó híres részletét – A csitári hegyek alatt. Az 1996-ban született Valentina Pușcaș, aki eredetileg bölcsészként diplomázott a Nagyváradi Egyetemen, utóbb a bukaresti zeneakadémián végzett, s mostani énekpartneréhez annyiban is kapcsolódik, hogy 2. díjat nyert a Molnár Levente bariton által alapított Musicum Laude 2021-es nemzetközi versenyén és mesterkurzusán. Pușcaș a váradi közönség számára nem ismeretlen hang, 2018-ban és ’19-ben is fellépett már az itteni filharmónia egy-egy koncertjén.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Végül dokumentáljuk a hétfői nyitógálán elhangzott műsort: Erkel Hunyadi László – nyitány; Bánk bán, Bánk áriája az I. felvonásból (Melinda! Te égi név) Molnár Levente énekével; Bánk bán és Gertrudis végzetes-parázsló duettje (Bánk bán, te itt?) Molnár Levente és Valentina Pușcaș kiváló kettősében; Bánk bán Csárdás (zenekari közjáték); Bánk bán Hazám, hazám (M. L.); Kodály Háry János, Intermezzo, majd Toborzó (M. L.); Kodály Székelyfonó, A csitári hegyek alatt (V. P.); Kodály Háry János, Tiszán innen, Dunán túl; Erkel Hunyadi László, Palotás.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában