Lemez

2023.06.02. 13:28

Fojka László nagyváradi fuvolaművész önálló lemezzel jelentkezik

Önálló szerzői-előadói lemeze jelenik meg egy francia kiadónál Fojka László fuvolaművésznek, a Nagyváradi Állami Filharmónia volt tagjának, illetve művészeti vezetőjének.

Ciucur Losonczi Antonius

Fojka László 1973-ban végezte el Nagyváradon a Zene- és Képzőművészeti Líceumot, fuvola szakon. Második nekifutásra jutott be a jászvásári egyetemre, de a kimaradt egy év sem telt tétlenül: a váradi Miraj együttes tagja lett, ennek frontembere, a nála egy évvel idősebb Szabó Sándor „Sonny” ugyanis korábban iskolatársa volt. „Ugyan kuriózumnak számított, hogy egy fuvolista egy popegyüttesbe kerül, de azért ennek voltak előzményei. Már abban az időben is léteztek olyan együttesek, melyekben fuvolát lehetett hallani, a leghíresebb a Jethro Tull, Ian Andersonnal. Magyarországon a Török Ádám-féle Mini talán még nem volt annyira felkapott, de a Non-Stop együttesnek is volt fuvolistája, Victor Máté” – magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Fojka László. A Miraj dalait a Román Televízió is sugározta, így bekerültek a zenei körforgásba. Előbb Kolozsváron készítettek felvételeket, majd Bukarestben is. A fővárosban ismerték meg Boros Zoltánt, aki, amikor megtudta, hogy váradi együttes szerepel a tévében, rögtön kihasználta a lehetőséget, s bevitte őket a Magyar Adásba is.

Fotó: személyes archívum

Már jászvásári egyetemistaként barátkozott össze Fojka László a jelenleg Váradon élő Trendler Józseffel, illetve azon többi kollégájával, akikkel aztán megalapították az Ethos együttest. Az első szólógitárosukat kivéve – aki műegyetemre járt – valamennyien a zenekonzervatórium hallgatói voltak, és a tágabb értelemben vett Erdélyből származott egy részük, hiszen a nagybányai Bedő Gábor volt a szólógitáros, az aradi Trendler József a dobos és a váradi Fojka László fuvolázott, illetve énekelt. Bár inkább román nyelvű számaik voltak, azért Fojka László nem szakította meg a kapcsolatot Boros Zoltánnal a Mirajból való távozása után sem. Több szálon futott ez az együttműködés: a figyelmébe ajánlotta például a saját szerzeményeit, melyeket más, akkoriban népszerű énekesek adtak elő, úgymint Győry Klára, Jarosiewitz Tibor vagy Dávid Edith. Volt, amikor az Ethost használták kísérőzenekarnak, és volt, amikor stúdiózenekar állt fel, kibővítve fúvósokkal és vonósokkal. Így lett rögzítve három érdekesebb szám is, amit Fojka László egymaga vett fel, Trendler József dobolása mellett, rájátszásos technikával, mely akkortájt különlegesnek számított. Ezeket a dalokat ugyan sugározta a televízió, illetve a kolozsvári, marosvásárhelyi és bukaresti rádiók is játszották, de lemezre nem kerültek fel.

Fotó: személyes archívum

1978-ban az Electrecord kiadott egy kazettát, Romániai magyar könnyűzene címmel. „Erről mi nem tudtunk, én történetesen ezelőtt néhány évvel az interneten találtam erről adatot. Akkoriban úgy adták felvételeket a tévé, a rádió és a hanglemezgyár egymásnak, hogy az érintetteket meg se kérdezték. Láttam, hogy a hetvennyolcas kazettán van két Ethos-szám is, melyeket én énekelek magyarul, az Esti dal, illetve a Kezdjük végre el. Pár hónappal ezelőtt viszont megkeresett engem Remus Miron, egy brassói fiatalember, aki szívügyének tekinti, hogy a hetvenes évekbeli régi felvételeket megmentse. Amit pedig sikerül úgy restaurálni, hogy kiadhatóvá lesz, azokat ki is adja” – folytatta a fuvolaművész. Miront eredetileg az Ethos román nyelvű felvételei érdekelték, Fojka László átadta neki azt a magnószalagot, melyen több Ethos-szám lett rögzítve, beleértve a magyar számokat is. Látta, hogy elég jó minőségű a kópia, tetszettek is neki a felvételek, ezért ezek is felkerültek az újra kiadott, s kibővített, immár 95 perces kazettára. Így ezen nyolc olyan restaurált, a hangminőség szempontjából feljavított szám található, melyben Fojka László előadóként vagy szerzőként érintett. Sőt, Remus Miron azt is javasolta, hogy jelenjen meg neki egy önálló szerzői-előadói lemeze is. És mivel végső soron Fojka László az elmúlt évtizedben komolyzenei karriert ért el az állami filharmónia tagjaként, abban is megállapodtak, hogy a lemezt egy 2014-es Debussy-darab felvételével fejezzék be, az Előjáték az Egy faun délutánjához cíművel. Jól összeillenek a számok, mert már a Debussy-mű előtt szerepel két instrumentális szerzemény, a Memento Babrik József emlékére, valamint az Ethos-féle Prelúdium, melyek szépen átvezetik a magyar nyelvű könnyűzenei számokat a komolyzene irányába. És mivel Remus Miron korábban már dolgozott együtt egy francia lemezkiadóval (Diggers Factory), úgy döntöttek, hogy Fojka Lászlónak is náluk jelenjen meg a lemeze. Az album kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, azonban június 15-ig megrendelhető a kiadónál, illetve utána is, de már csak csomagban az Ethos együttesnek a román nyelvű lemezeivel. Könnyű rákeresni a neten, elég beírni azt, hogy Fojka László vinyl. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában