Világnap

2023.06.11. 13:53

Drónnal és lézerrel megjelenített szecesszió

A szecesszió világnapja alkalmából a modern technológiát is igénybe vevő kiállítás keretében megnyitották Nagyváradon a közönség előtt a Fekete Sas palotában lévő egykori Szabadság mozit. Szombat este drónbemutatót is tartottak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik június 10., a szecesszió világnapja, ugyanis mindketten ezen a napon hunytak el. A világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik ez alkalomból a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Évek óta ezt teszi a sok szecessziós stílusban emelt épülettel büszkélkedő Nagyvárad is, mely idén többnapos programsorozattal készült.

Fotó: Alexandru Nițescu

A múlt század fordulója építészeti örökségének a bemutatására a 21. századi technológiát is igénybe vette az eseményt szervező Oradea Heritage – Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány. Június 10-én és 11-én 10–20 óra között bárki bemehetett az egykori Szabadság mozi épületébe, amelyet a Kossuth/Independenței utcai bejárat felől és a Fekete Sas-passzázsból is meg lehetett közelíteni. Az elsötétített félemeleti előcsarnokban lézermegvilágítással láttatták a padlózaton kirajzolódó díszítményeket. Innen továbbhaladva az emeleti előcsarnokból át lehetett menni az egykori nagy vetítőterembe. Itt különleges optikai élmény várta a látogatókat: a padlóra és az oldalfalak mentén le- és elhelyezett tükörhatású linóleumszerű burkolat segítségével mindenfelől a moziterem szecessziós díszítményei ötlöttek az ember szemébe.

Fotó: Alexandru Nițescu

A tárlatot a nagyteremből nyíló kisebb helyiségben berendezett, korabeli szecessziós bútordarabokból összeállított székinstalláció egészítette ki. A tárlatot nagy érdeklődés övezte, folyamatosan jártak-keltek az emberek a különböző termekben. Az is reménykedésre ad okot, hogy bár a mozi épülete meglehetősen rossz állapotban van, de egy alapos és szakszerű felújítással sok érték helyreállítható abban a patinás épületrészben. 

Fotó: Alexandru Nițescu

De ezzel még nem ért véget a múlt század elejének megidézése modern eszközökkel, ugyanis szombat este a Szent László-téri komolyzenei koncert után drónbemutatót tartott a bukaresti Evsky Show. Mintegy kétszáz, körülbelül tenyérnyi nagyságú drón emelkedett a magasba a Szent László-híd és az Eminescu-szobor közötti területről, különböző alakzatokat rajzolva az égre.

Forrás: Oradea Heritage

A negyedórás produkció során sasmadár, kagyló, tulipán és a szecsesszióra jellemző más díszítőelemek rajzolódtak ki. A Nagyváradon eddig még sosem látott bemutatót több ezren nézték végig a Szent László-térről és környékéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában