Operagála

2023.06.11. 13:44

Szabadtéri operakoncertet tartottak a szecesszió világnapján

Szabadtéri operagálát tartott a nagyváradi filharmónia zenekara és énekkara június 10-én, szombaton 21 órai kezdettel, a Szent László-tér közepén ez alkalomra felállított nagyszínpadon.

Forrás: Oradea Heritage

Tóth Gábor

Vezényelt David Crescenzi, a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti vezetője, fellépett három meghívott szólista: Kele Brigitta szoprán, Ioan Hotea tenor, Florin Estefan bariton. A rendezvény az Oradea Heritage által szervezett hagyományos szecesszió-ünnep része volt, a koncertet látványos drón-show is követte a városközpont fölötti égbolton, az esemény 23 órakor zárult.

Forrás: Oradea Heritage

A koncert elején, egy esetleges nyári zivatartól tartva, kezdetben még csak néhány száz érdeklődő foglalt helyet a térre előkészített székrengetegen, de ahogy lassanként kiderült, hogy ez a vihar mégsem tör ki, úgy vonzotta egyre jobban a nagyszerű operazene a kíváncsiskodókat, így nagyjából két-három ezren is összegyűltek az est végére.

Bár még nem tartotta meg hivatalos évadzáróját a filharmónia, egyre látványosabban vezeti át fonalát a nyári évadba – ezúttal sem volt a zeneintézménynek hagyományos csütörtöki koncertje, helyette tehát ezt a szombati, ingyenes, szabadtéri nagyeseményt kínálta.

Forrás: Oradea Heritage

David Crescenzi 2021 óta hatodszor vezényelt Nagyváradon, ismét partitúra nélkül dirigált, ez tiszteletreméltó, és valóban, itáliai operakarmesternek így illik ismerni a zeneirodalom e csodálatos, hatalmas szeletét. Lelkes és hatékony munkát végzett a zenekarral.

Forrás: Oradea Heritage

A szólistákról szólva meg kell említenünk, hogy a nagyváradi Kele Brigitta messze, toronymagasan kiragyogott a társaságból, nyilvánvaló tehát, hogy miért kedvence a Párizsi Nemzeti Operának vagy a New York-i Metropolitannek is. Ez volt tehát a szint. Ehhez közelített a fiatal nagybányai, Németországban élő Ioan Hotea tenor, de ez alatt teljesített sajnos egy másik közkedvelt váradi énekművész, Florin Estefan, a Kolozsvári Román Nemzeti Opera jelenlegi főigazgatója, akinek lelkiismeretes szerepjátéka mellett egyszerűen fáradt volt a hangja.

Forrás: Oradea Heritage

Csak a két bevezető darab címét konferálta fel a műsorvezető páros, s több ezer nyomtatott programot ilyen alkalomra ugye nem készítettek, ezért most dokumentáljuk az elhangzott zenéket. Bizet Farandole az Arles-i lány 2. szvitből; Donizetti Don Pasquale A háznépe kórusa; Verdi Tacea la notte placida A trubadúrból (Kele B.); Verdi Di provenza il mar a Traviatából (Estefan), Bizet Carmen zenekari előjáték; szintén Carmen Cigaretta-kórus; Donizetti Szerelmi bájital Una furtiva lagrima (Hotea); Verdi A trubadúr, Udiste?… come albeggi (Kele és Estefan); Verdi Traviata Cigánylányok és matadorok kórusa; Verdi Az álarcosbál Eri tu (Estefan); Cilea Adriana Lecouvreur Io son l’umile ancella (Kele); Donizetti Az ezred lánya Ah! mes amis (Hotea); Verdi Otello Fuoco di gioia (kórus); Bizet Gyöngyhalászok Au fond du temple saint (Hotea-Estefan), Puccini Bohémélet O soave fanciulla (Kele-Hotea); ráadásként Verdi Traviata Pezsgőária (mindenki).

Fotó: Oradea Heritage

Korszakilag nagy százalékban nem illett a szecesszió világnapjához ez a szép, ám vegyes operacsokor, de egyáltalán nem illett be egy operagála utójátékának az a hangszórókból félelmetes erővel kitörő dübörgő zene (ekkor még jóformán a zenekar sem ment le a színpadról), ami az estet záró látványos drón-showt kísérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában