Könyvbemutató

2023.06.28. 13:22

Debreceni könyvek Debrecenről

Forrás: Szent László Napok/Facebook

Pikó Stefánia

Az idei Szent László Napok keretében a Debrecen városában található Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadványai közül mutattak be néhányat múlt vasárnap, a rendezvénysorozat utolsó napján. A több, értelemszerűen Debrecen városához kapcsolódó kötet bemutatóján az érdeklődők Lakner Lajos irodalomtörténésszel, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettesével, illetve Löki Viktor és Harangi Attila szerzőkkel találkozhattak ezen az alkalmon.

A szerzők egyebek mellett Debrecen építészetét érintő köteteket hoztak el, így „terítéken” volt a 24 emelet, 24 történet című kiadvány, amelynek a szerzői között többek között ott szerepel az eseményen is jelenlévő Löki Viktor. Sőt, nemcsak egyike a szerzőknek, hiszen az ő ötlete volt, és az ő szerkesztésében jelent meg ez a kiadvány, amely Debrecen legmagasabb, és immár 50 éves épületének rejtelmeit igyekszik feltárni. Szintén Löki Viktor nevéhez fűződik a Debreceni egypercesek című kötet, amelyben a szerző a város egy kevésbé tipikus, ismert arcát próbálta megmutatni. Az egyébként biológus Löki Viktor egyperces kötete nemcsak az olvasnivaló, hanem a látnivaló miatt is izgalmas, hiszen egy képeskönyvről van szó.

Löki Viktor elmondása szerint a Néhány korty Debrecen és a 24 emelet, 24 történet megjelenése összefügg, és nemcsak azért, mert időben is közel vannak egymáshoz. A két kötetben a közelmúltban készült fotók legjavát Szőlősi Zsombor fotózta, illetve mindkét kiadvány esetében a Déri Múzeum, a Méliusz Helytörténeti Gyűjtemény és a Fortepan archív anyagait használták fel. A Néhán korty Debrecen az 1910-es évekig nyúlik vissza a város jeles vendéglátóipari egységeinek szemlézésében.

Kollár Árpád és Lakner Lajos szerzők, Grela Alexandra és Kónya Ábel grafikusok és illusztrátorok legfrissebb munkájáról is szó esett, Az én Debrecenem című kiadványról, amely egy óvodásoknak és kisiskolásoknak készült ismeretterjesztő és foglalkoztatókönyv, izgalmakat azonban a felnőttek is bőven találhatnak benne.

Mindezek mellett fontos említést tenni Harangi Attila építész és Löki Viktor közös munkájáról, amely igen nagy sikerre tett szert 2022-es megjelenése óta. A Debreceni cívisházak és lakóik nyomában Harangi Attila 2019-es diplomamunkájának továbbgondolása. Ebben a kiadványban a szerzőpáros 21 debreceni cívisház történetét, illetve ezek lakóinak történetét dokumentálta. Amellett, hogy kutatásaik során a jelenlegi lakókkal való beszélgetések révén informálódtak, komoly levéltáras kutatással egészítették ki a kiadvány anyagát.

Az izgalmas kiadványokat felvonultató eseményt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Partium Ház szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában