TRAM-EM

2023.06.03. 17:21

Bécs nyerte a villamosvezetők versenyét

A bécsi közszállítási vállalat kétfős villamosvezető csapata, Sandra Kaider és Andreas Kainrad nyerte meg a június 3-án Nagyváradon megrendezett 10. Villamosvezető Európa Bajnokságot.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Ilyen sem volt még Nagyváradon és Romániában: június 3-án szombaton Villamosvezető Európa Bajnokságot szerveztek tizenkilenc ország városainak részvételével. Malagatól Stockholmig, Dublintól Zágrebig összesen huszonöt európai város tömegközlekedési vállalata képviselte magát az immár tizedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a nagyváradi Szent László téren. 

Romániából csak Nagyvárad vett részt a bajnokságon, Magyarországról Debrecen és Szeged csapata érkezett a versenyre, a legtöbb csapat, szám szerint öt Németországból jött. Minden csapat két főből, egy férfi és egy nő villamosvezetőből állt, kivételt képezett ezalól az ukrán főváros, Kijev csapata, amelyet a háború miatt két hölgy képviselt. A verseny két fordulóból állt. Délelőtt tizenegy órától a férfiak mérték össze tudásukat, délután pedig a hölgyek csinálták végig ugyanazokat a próbákat. A verseny a Szent László templom és a Fekete Sas-palota között zajlott mintegy kétszáz méternyi sínpáron. A versenyzők a templom elől indultak egy Astra Impero villamossal. 

Az első próba a vészfékezés volt. A villamosvezetőknek fel kellett gyorsítaniuk a járművet 25 kilométer/órás sebességre, majd egy megadott távon belül le kellett állítaniuk azt. Azok a versenyzők, akik nem gyorsítottak fel kellő mértékben, illetve túl hamar, vagy túl későn álltak meg, nem kaptak pontot, vagyis nagyon jó ütemérzékre volt szükség ahhoz, hogy a villamost a megfelelő helyen lehessen leállítani. 

Ezt követte a trambiliárd próba. A villamossínre ráhelyeztek egy biliárdasztalt és a dákót úgy állították be, hogy a villamos elejével meg lehessen azt tolni. A megtolt dákó meglökte a golyót, amely a sávokra osztott biliárdasztalon gurult tovább, és annyi pontot kapott a versenyző, amekkora érték rá volt írva arra a sávra, amelyen a golyó megállt. Ezután a próba után a csapattagok kiszálltak az Astra villamosból, a járművet vezető csapattag a tűzoltó készülékkel eloltott egy kis előkészített tüzet – ezzel a próbával gyakorlatilag senkinek nem volt gondja – majd átült a másik sínpáron előkészített Siemens villamosra, hogy teljesítse a következő három próbát a Fekete Sas palotától a Szent László templom felé haladva. 

Az első vetélkedés a Siemens villamossal a próbababa volt: a villamossal úgy kellett megállni, hogy a sínek mellé állított próbababa ne legyen se túl közel, se túl messze a járműtől. A próbababát a csapattárs állította be, úgyhogy ez volt az a próbatétel, amelyen a leginkább csapatmunkára volt szükség a két csapattárs között. Az ötödik próbatétel a megállás volt a megállóban. A villamosvezető visszapillantó tükör és fedélzeti kamera segítsége nélkül kellett megálljon úgy, hogy a villamos harmadik ajtaja a megállóban kijelölt helyen nyíljon ki. Sok villamos vagy túlszaladt a pontot érő sávon, vagy hamarabb állt meg a kelleténél. E két utóbbi versenyszámban meglehetősen sokan voltak azok, akik nem szereztek egyetlen pontot sem. 

Az utolsó és egyben leglátványosabb versenyszám a villamosteke volt. A felgyorsult villamossal meg kellett lökni egy nagy gumilabdát, ami hozzácsapódott a hat hatalmas bábuhoz, és természetesen az számított jó eredménynek, ha minél több bábut sikerült ledönteni. Külön nehézséget jelentett, hogy mindez időre ment, a versenyzőknek két és fél perc állt rendelkezésükre ahhoz, hogy teljesítsék a feladatokat. Az első körben a hazai, nagyváradi csapat nagyon jól teljesített, a negyedik helyen zárta a kört, a legjobb az első fordulóban a zágrábi villamosvezető, Dominic Jurcevic volt, aki a mezőnyben egyetlenként több mint 2000 pontot hozott össze. Őt követte Bécs és Prága csapata, azaz Andreas Kainrad és Daniel Rasplicka. 

A második fordulóban a hölgyek következtek, ebben a körben a bécsi Sandra Kaider nyújtott kiemelkedően jó teljesítményt, és mivel csapattársa is nagyon jó eredménnyel zárta az első kört, így sikerült az élre állniuk, míg az első körben vezető zágrábi csapat végül csak az ötödik lett. Az összesítésben második helyen Göteborg csapata végzett, míg a harmadik helyet Prága csapata nyerte meg. A Károly Éva Rozália, Leonte Onița felállású váradi csapat végül a tizennegyedik helyen zárta az Európa Bajnokságot.

Közönségcsalogató

Megjegyzendő, hogy a kellemes meleg időjárás és magának az eseménynek a különlegességének az ellenére pár száz érdeklődő figyelte a történéseket. Pedig a szervezők gondoskodtak egyéb közönségcsalogató programokról is: a Szent László téren ételkocsik kínálták ételeiket a kilátogatóknak, a Kossuth/Independentei utcán pedig egy régi villamos várta az érdeklődőket, melyen a nagyváradi helyi közszállítási minimúzeum volt kialakítva. Erről a projektről Hochhauser Ronald, a Körösvidéki Múzeum muzeológusa, a kiállítás ötletgazdája elmondta, hogy egy régebbi elképzeléséről van szó, amit csak azt követően sikerült kivitelezni, hogy a Körösvidéki Múzeum egyezményt kötött a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL, melynek értelmében a múzeum tevékenységeit reklámozzák a villamosok és buszok hirdetőmonitorain, másfelől pedig hétvégenként egy nosztalgiavillamos rója a város útjait, amelyen a múzeum által kialakított tárlat látható. A régi villamoson, melyet a verseny hétvégéjének ideje alatt ingyen lehetett látogatni régi nagyváradi villamosokat és váradi helyszíneket ábrázoló képeket lehetett megtekinteni.

Tekintse meg a rendezvényen készült fotókat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában