Megújulás

2023.06.11. 22:38

Átadták az újjáépített révi menedékházat

Az épület egyelőre multifunkcionális tájvédelmi és környezetmegfigyelési központként működik, illetve öko-pedagógiai tevékenységek és konferenciák helyszínéül szolgál.

Forrás: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor

Ciucur Losonczi Antonius

A határon átnyúló ROHU 126 Pro Nature program keretében rekonstruálták a révi menedékházat. A projektre néhány éve az akkor még RMDSZ-es vezetésű Bihar Megyei Tanács pályázott. Az épület egyelőre multifunkcionális tájvédelmi és környezetmegfigyelési központként működik, illetve öko-pedagógiai tevékenységek és konferenciák helyszínéül szolgál, mert az európai unós projekt nem teszi lehetővé, hogy vendéglátóipari egység működjék benne, vagy szálláshelyeket lehessen igénybe venni. Az átadást szombat délben tartották a révi Sóvám-ünnepség nyitányaként, melyet idén június 10–11-én rendeztek meg. A sajtótájékoztatón jelen volt Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint Rév község részéről Dorel Cosma polgármester és Hasas János alpolgármester.

Forrás: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor

Elhangzott, hogy az első építmény az Erdélyi Kárpát-Egyesület megrendelésére lett felhúzva: Zichy Ödön gróf épített egy 113 férőhelyes vendéglőt, melyet 1905. augusztus 27-én avattak fel. Volt fedett terasz és egy lakás a földszinten, az emeleten pedig valószínűleg szálláshelyek. 1909-ben felépült a Lujza-lak, 14 szobával. A vendéglőt és a menedékházat 1918-ban megvásárolta a Mateescu család. Az ingatlant és a telket 1945-ben államosították, az egyik épületet félig-meddig lebontották. Az ingatlant 2006-ban szolgáltatták vissza az örökösöknek, a menedékházat 2007-ben vásárolta meg a Kiss Sándor vezetésű megyei tanács. 2008-ban a megyei tanács el is készíttette a felújítási terveket és 400 ezer lejt el is különített erre a célra, de a tervet már nem sikerült megvalósítani, mert a 2008-as helyhatósági választások nyomán megváltozott a megye vezetősége, és senki sem foglalkozott már a révi menedékház felújításának ügyével. Sőt mi több, az el nem költött 400 ezer lejt az év végén a kormány elvette. 2018-ban változott ismét a helyzet, amikor a Pásztor Sándor irányította megyei tanács európai uniós pénzforrásokra pályázott a felújításra. A restaurálás során eredeti fényképeket használtak fel, a kivitelező az AD West Construct-Clasx Design konzorcium volt, a terveket Pafka Ernő és csapata, illetve Sobieschi Mihai készítették. Az európai uniós projekt teljes értéke 2,4 millió euró. Vezető partnerként a megyei tanács ennek felét költötte a rekonstrukcióra, Rév község polgármesteri hivatala 400 ezer euróból, a Védett Területek Fenntartható Fejlesztésének Bihar Megyei Központja 100 ezer euróból, Körösszegapáti Nagyközség Önkormányzata körülbelül 700 ezer euróból gazdálkodhatott. A 2023. október 31-én záruló projekt részét képezi egy fazekas ház létesítése is, ami azért fontos, mert volt idő, amikor nyolcvan-kilencven magyar család is megélt ebből a mesterségből Réven.

Valószínűsíthető, hogy 500 ezer euró pluszforráshoz jutnak, ebből az összegből a menedékház környezetét szeretnék rendbe tenni. Egy másik projekt keretében idén a megyei tanács a Zichy cseppkőbarlang villanyhálózatát is korszerűsíteni szeretné. Ugyanakkor a szurdokvölgy bejáratának jobboldalán, a hídnál, kempinget és parkolóhelyeket alakítanak ki lakókocsiknak, míg a bal parton egy kempinget száz sátornak.

Az avatóünnepség után az érdeklődők szakszerű idegenvezetéssel díjmentesen bejárhatták a Zichy-barlangot, délután pedig a sót szállító tutaj érkezését figyelhették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában