Fennakadások

2023.05.05. 07:10

Sok az infrastrukturális munkálat, sok a közlekedési dugó Nagyváradon

Az idei év végéig rekordszámú, több mint 2700 munkálat fog zajlani Nagyváradon. Az ezzel járó por, zaj és közlekedési dugók már pszichikailag megterhelők a váradiak számára.

Fotó:

BN-összeállítás

A város fejlődik, ezzel érvelnek Nagyvárad vezetői, amikor egyre gyakrabban elhangzik a megjegyzés a lakosok részéről, hogy most már talán túl sok a jóból a számtalan építkezés, munkálat. Hogy mennyi is ez a túl sok, arra a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának adata világít rá: idén április végéig 1500 jóváhagyást adtak ki különböző munkálatok elvégzésére. Ezek között van aszfaltozás, kátyúzás, víz- és csatornahálózatba történő csatlakoztatás stb. A jóváhagyások száma az év végéig meghaladja majd a 2700-at. Jelenleg legalább hatvan nagy volumenű infrastrukturális munkálat zajlik Nagyváradon: két utcafelújítás van folyamatban az Oncsa-telepen, hat a Tineretului, tizennégy a Grigorescu negyedben, és akkor még nem beszéltünk a Gojdu-téri aluljárókomplexum építéséről, a víz- és csatornázási munkálatokról és a távhőhálózat korszerűsítéséről.

A rengeteg munkálat áldatlan állapotokat teremt az itteni lakosok számára. Egyikük lapunknak elmondta, hogy már nem tud sehova kimenni pihenni, mert Nagyváradon sehol sincs jelenleg egy olyan park, zöldövezet, ahol, vagy melynek közvetlen közelében ne lenne valamilyen zajjal járó munkálat. A rengeteg építkezés rendkívül komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben. Még a kerékpáros közlekedés is nehézkessé vált, noha még ők vannak a legkönnyebb helyzetben jelenleg Nagyváradon. Mikló Sebestyén, a Critical Mass kerékpáros akció egyik kezdeményezője a helyi sajtónak elmondta: nem biztos, hogy az idén megszervezik Nagyváradon a felvonulást, hiszen olyan sok útlezárás van, hogy ezzel a rendezvénnyel a kerekesek is csak megnehezítenék az amúgy is agyongyötört autóforgalmat. A tömegközlekedési eszközökkel utazók is elégedetlenek, hiszen a Gojdu-téri aluljárók építése miatt gyakorlatilag a város felében megszűnt a villamosforgalom, az autóbuszok pedig sok esetben lépésben araszolgatnak az autósok között.

Közlekedési dugók

A legelégedetlenebbek azonban az autósok, hiszen megszokott látvánnyá váltak Nagyváradon a feltorlódó kocsisorok, a forgalmi dugók. Naponta többször is hosszú sorok alakulnak ki a Vitéz/Decabal úton, a Sztaroveszky/Magheru úton, illetve a Baross/Dacia hídon, valamint a Szováta hídon és az Oneștilor utcán. Iosif Rad, a Bihar Megyei Taxiskamara elnöke azt nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak, hogy a taxik menetideje hatvan százalékkal, ebből következőleg pedig a fuvarok ára 40 százalékkal nőtt a torlódások miatt. Váradszőllősről a városközpontig fél óra alatt lehet elérni autóval, ennyi idő alatt gyalog is meg lehet tenni ezt a távolságot, ráadásul annyira megnőtt az autóforgalom, hogy a korábban még jónak számító utak is megrongálódtak. A villanyrendőrök sincsenek összehangolva, azaz bármilyen sebességgel haladnak is az autósok, állandóan kifogják a piros jelzőlámpát. És ha mindez nem volna elég, akkor még itt vannak az utakon a hibás, rosszul lehelyezett csatornafedők is, amelyek a járművek épségét teszik kockára.

Jobb nem lesz

A rossz hír az, hogy az idén már biztosan nem lesz jobb a helyzet, hiszen mint azt már annyiszor leírtuk, és legutóbb Marcel Dragoș alpolgármester is megjegyezte: „Az idei év az infrastrukturális munkák csúcsidőszaka, ezért lassabb most a forgalom”. Hozzátette, hogy ősztől valamivel enyhülhet a helyzet ilyen szempontból, amikor várhatóan ismét beindul a villamosforgalom a Gojdu-téren. De a normális közlekedés leghamarabb már csak jövőre állhat vissza véleménye szerint. Addig is új infrastrukturális munkálatok kezdődnek. Hamarosan elkezdik a Mester/ Meșteșugarilor utca négysávosra bővítését. A 10 millió lej értékű beruházás nyolc hónapig fog tartani. Öröm az ürömben, hogy a munkálatok ideje alatt nem zárják le a forgalmat, de nyilván a jelenlegihez képest nehézkesebbé válik majd az autós közlekedés azon az utcán. A városvezetés tervezi az Oneștilor utca bővítését plusz egy sávval a Prima tömbházak előtti részen, ami azonban nem segítene azon, hogy az Oneștilor utcának a Szováta híd és a Körös/Vladimirescu utcák közötti szakaszán rendszeresen feltorlódik az autóforgalom. Ez utóbbi szakaszon nincs is hely egy esetleges sávbővítésre. A városvezetés számításba veszi annak lehetőségét, hogy egyirányúsítsa az Oneștilor és a Mester utcákat, és ha ez szellősebbé teszi abban az övezetben a forgalmat, akkor már nem lesz szükség az Oneștilor utca szélesítésére. De az egyirányúsítás sem oldja meg a közlekedési problémákat a Szováta-hídnál, ahol rendszeresek a torlódások. Ennek kapcsán az alpolgármester megjegyezte: már vizsgálják azt, hogy lehet-e szélesíteni azt a hidat. Az önkormányzat már megrendelte a Rulikowsi út (Armatei Române) és a Pece-híd négysávosra bővítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt, az az elképzelés ugyanis, hogy a Rhédey-kerttől (Bălcescu park) a Ceyrat lakónegyedig négysávos úton bonyolódjon az autóforgalom. „Ha idén elkészül a dokumentáció, akkor jövőre elkezdődhetnek a munkálatok” jegyezte meg ennek kapcsán Marcel Dragoș.

További gondok

Ami a villanyrendőröket illeti, azokat nem lehet szinkronizálni, mert annyira régiek, mondta Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője. Elárulta, hogy tervbe van véve egy 12 millió lejes projekt a villanyrendőr-hálózat korszerűsítésére. „Integrált városi rendszert akarunk, amelyet egy diszpécserközpontból koordinálunk, és lenne több nyomógombos közlekedési lámpa is” – mondta az igazgató. Csakhogy az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozandó projekt megvalósítási időszaka harminc hónap, addig a jelenlegi rendszert kell működtetni. Hasonló a helyzet a csatornafedőkkel is. Az igazgató elárulta, hogy naponta legalább 2-3 bejelentést kapnak az elmozdult, mozgó csatornafedők miatt. Az igazgatóság ezeket továbbítja a Vízműveknek, amely annyit tesz, hogy gumit tesz a csatornafedő és a nyílás közé, hogy tompítsa a lötyögést és a zajt. Ezeket a fedőket ugyanis csak a hálózat-korszerűsítési munkálatok keretében lehet kicserélni, mondta a műszaki igazgató.

A városvezetés nagy reményeket fűz a Gojdu-téri aluljárókhoz, melyek elkészülte után normalizálódni fog a forgalom. A téren zajló munkálatoknak mintegy 50 százaléka készült el mostanáig, míg a nagypiac előtti aluljáró, valamint a Costaforu utcai leágazás kialakításának a munkálatai már 70 százalékban megvannak. Mindegyik ottani aluljáró az év végéig elkészül az elöljárók ígéretei szerint. Csakhogy ezzel nem fejeződnek be a városban az infrastrukturális munkálatok. Sőt, jövőre olyan nagyszabású munkálatok elkezdésére lehet számítani, mint a közúti aluljárók építése a Körös áruház és a vasúti főpályaudvar előtt, és az sem kizárt, hogy a Vitéz út és a Körös utca kereszteződésébe tervezett közúti aluljáró építése is megkezdődik 2024-ben. Vagyis ismét leáll a villamosforgalom és újabb torlódásokra lehet számítani a város legforgalmasabb útjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában