SZLN

2023.05.25. 14:55

Nagy nevek, érdekes programok a Szent László Napokon

Kevesebb mint egy hónap múlva, június 19–25. között szervezik meg a sokak által várt 11. Szent László Napokat, idén egy helyszínen, a nagyváradi várban. A kulturális fesztivál részleteit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők és partnerek május 25-én.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Nagy találkozás! – ezzel a mottóval rendezik meg idén a 11. Szent László Napokat, és ezzel a rendezvény lényegét szeretnék kiemelni a szervezők – ismertette a várban megtartott beharangozó sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Mint elmondta, a fesztivál egyik nagy megvalósítása a tizenhárom év alatt, hogy a barátok, a Váradról elszármazottak, a rég nem látott ismerősök a rendezvény ideje alatt találkozhatnak, beszélgethetnek és emellett számos érdekes és értékes programon is részt vehetnek együtt, közösségként, legyen szó magyar vagy román anyanyelvűekről. Kiemelte, hogy idén nem két helyszínen szervezik meg a fesztivált, hanem a nagykoncertek is a várban fognak zajlani.

Varga Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke több állandó programot emelt ki, amelyek már hagyományosnak és közkedveltnek számítanak. Ilyen az örömfőzés, a Nagyváradról elszármazottak találkozója, a kézműves vásár, a sportprogramok, amelyek idén bővülni is fognak. A fesztiválhétvégén idén is ismert együttesek lépnek fel. Június 23-án, pénteken 21 órától Charlie koncertezik, június 24-én, szombaton 19 órától Zenevonat-szuperkoncert lesz az LGT sztárjaival, valamint 21 órától Geszti Péter lép színpadra. Június 25-én, vasárnap 21 órakor kerül sor a Bikini-koncertre. A nagy sztárok mellett a helyi együtteseknek is teret adnak a szervezők. Ugyancsak a hétvégéi programokat gazdagítják a régi és új partnerek. Idén is jelen lesz a Richter Gedeon több programmal, amelyek között nagyon sok már nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is meg fogja szólítani. A Petőfi Kulutrális Ügynökség pedig a Petőfi 200 centenáriumi év fényében több író-olvasó találkozót, zenés programot, koncertet hoz el Nagyváradra. Továbbá egész héten programokkal készül a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület, valamint a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport. Varga Korpos Dalma kiemelte, hogy június 21-én 19 órától a Magyar Rhapsody Projekt és Molnár Levente operaénekes különleges koncertet fog adni a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Hozzátette, hogy a Szent László Napok honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan friss hírekkel, újdonságokkal jelentkeznek a programokkal, időpontokkal kapcsolatban.

Évek óta nívós eseményekkel érkezik városunkba Debrecen, ezekről a rendezvényekről beszélt Bódor Edit, Debrecen polgármesteri kabinetirodájának egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős referense, kiemelve: nagy megtiszteltetés és lehetőség, hogy testvérvárosként már évek óta részt vehetnek a Szent László Napok programsorozatában. Már a nyitónapon fellép a 100 éves Kodály Filharmonikus Zenekar, június 22-én, 20 órától pedig a Debrecen Big Band lép színpadra Vastag Tamás vendégmeghívottal. Szombaton a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház egész napos kézműves és hagyományőrző gyermekprogramokkal készül, ezeken kívül lesz még többek között bábszínházi előadás, a Debrecen kulturális életét, épített örökségét bemutató fotókiállítás és könyvbemutatók is.

A Partiumi Keresztény Egyetem már a kezdetektől jelen volt partnerként a Szent László Napokon, és ez az együttműködés az évek alatt egyre jobban fejlődött. Balázs Zoltán, a PKE Művészeti Tanszékének vezetője a programok közül kiemelte a Publicritic pályázatot. A Szent László Napok kulturális fesztivállal és a Non-common Design Stúdióval partnerségben idén is meghirdették ezt a nemzetközivé vált kritikai plakát- és GIF-pályázatot, amelynek témája idén a Művészet és pénz. Kiemelte, hogy a projektre 48 országból 597 munka érkezett be 314 alkotótól. Olyan távoli tájakról is érkeztek pályaművek, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Irán, Kuba, India vagy éppen Tajvan. A beválogatott pályaműveket a villamosmegállókban city-light poszterek formájában, a díjazott alkotásokat pedig óriásplakátok formájában állítják ki Nagyvárad utcáin, a Szent László Napok keretében. Zatykó Gyula még egy művészeti eseményt kiemelt: Wagner Nándor váradi születésű szobrász Filozófiai kert című szoborcsoportjának 3D-s nyomtatóval készült másolatát hoznák el, melyet előreláthatólag a Bihar Megyei Könyvtár előcsarnokában állítanak majd ki.

Végezetül Alexandru Chira, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezérigazgatója gratulált a szervezőknek, hogy sikerült olyan programot összeállítani, ami megszólít mindenkit, kicsiktől kezdve egészen az idősekig, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is minél több projektben tudnak majd együttműködni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában