Postaláda

2023.05.26. 07:57

Elérhető közelségben a jövő szakmái: Robotika a Mihai Eminescu Főgimnáziumban

Nagy István

A Nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium már húsz éve ECDL vizsgaközpont. A jelentkezők diplomát szerezhetnek irodai alkalmazások (Office) kezeléséből, alapvető programozási ismeretekből, valamint 3D tervezési és nyomtatási alapismeretekből. Az ECDL Romania által néhány éve indított EDUTECH – A jövő alkalmazottai 3D nyomtatóval fognak dolgozni című projekt keretében iskolánk is 3D HUB központ, vagyis rendelkezik 3D nyomtatóval. Ekkor kezdődtek a 3D tervezés és nyomtatás szakkörök is a diákok számára. Ugyanennek a projektnek a keretében ECDL ROBOTICS címmel, amit ugyancsak az AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România-Romániai Vállalkozók Egyesülete) szervezettel karöltve kezdeményezett az ECDL Romania, a 2022-2023-as tanévben iskolánk újabb lehetőséget kapott, immár a robotika alapjait magába foglaló kurzus és vizsga bevezetésére.

 

Előzetesen két informatika szakos tanárt (Stoian Amelia és Nagy István) képeztek ki. Vizsgázásuk után vezetésükkel tíz diák másfél hónapon keresztül ismerkedhetett a robotika alapjaival, programozhatott egy MBot Ranger robotot és tanúbizonyságot tehetett az itt elsajátított gyakorlati és elméleti kompetenciákról. Bihar megyében így ők szerezhettek elsőként nemzetközileg elismert középfokú oklevelet ebben a szakágban.

A továbbiakban még tíz diák fog vizsgázni és reméljük, hogy a 3D tervezés és nyomtatás szakkör és diplomaszerzési lehetőség mellett sok-sok fiatal fog élni azzal a lehetőséggel, hogy iskolánkban szerezhet oklevelet a jövő szakmáinak alapszintű ismeretéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában