Helyi tanács

2023.04.10. 16:35

Parkok korszerűsítésére fordítják a felvett hitel egy részét

Az eredetileg jobbára infrastrukturális munkálatok elvégzésére felvett 19,5 millió eurós hitel egy részét parkok korszerűsítésére és kialakítására fordítja a nagyváradi önkormányzat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A váradi polgármesteri hivatal 2022-ben vett fel 19.500.000 euró értékű hitelt az Európai Beruházási Banktól három nagy infrastrukturális munkálat finanszírozására, valamint új buszok beszerzésére. Időközben azonban a város uniós forrásokat hívott le azokra a projektekre, amelyekre korábban a hitelt felvette, ezért most új beruházásokra is fel akarja használni a banktól kapott kölcsönt. A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén elfogadott határozat szakjelentéséből kiderül, hogy az intermodális szállítási csomópont bekötőútjainak és közúti felüljárójának megépítésére 4,6 millió eurót költött volna a város a bankhitelből, viszont később sikerült uniós pénzeket lehívni a felüljáró megépítésére, így a többi munkálatra már csak 3,5 millió euróra lesz szükség a bankkölcsönből. A Mester/Meșteșugarilor úti és az ottani vasúti sínek fölött építendő közúti felüljárók megvalósítását végül az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaság (CNAIR) fogja finanszírozni, aminek köszönhetően újabb 8,2 millió euró szabadult fel a bankhitelből. És végezetül a buszvásárlási projektre is csak kétmillió eurót fog lehívni a város a bankhitelből, további egymillió eurót ugyanis uniós támogatásként használ fel ugyanerre a célra. Mindezeket figyelembe véve több mint 10 millió euró elkölthető bankkölcsöne maradt a városnak, amit az elfogadott határozattervezet értelmében a Garasos-híd (1,1 millió euró) és a Petőfi-park felújítására (1,6 millió euró), valamint az Európa-lakóparkbeli (935 ezer euró), a Grigore Moisil utcai (638 ezer) park, továbbá a Radu Enescu utcai zöld korridor (682 ezer euró) kialakítására fordítanak. Szintén a bankhitelből finanszírozzák a Vámház/Evreilor deportați és a Costaforu utca közötti bekötőút építését (2,8 millió euró), továbbá a Mester utcának a Lăpușului és az Oneștilor utcák közötti szakaszának a felújítását (2,4 millió euró).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában