Két keréken

2023.04.18. 17:05

Kerékpártörténeti kiállítás nyílt a várban

Fabico – Biciklik evolúciója címmel állandó kerékpártörténeti kiállítás tekinthető meg a várban. A fából készült járműveket az Antal család faragta.

Forrás: A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Portálunkon többször is írtunk már az Antal családról, hiszen például a Fabico – Biciklik evolúciója című kerékpár-történeti kiállítást korábban Hegyközkovácsiban és a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában is meg lehetett tekinteni. A családfő, Antal Lajos kedvenc elfoglaltsága mindig is a fafaragás volt. A fordulópontot 2003 környékén egy olasz Leonardo-szakértővel, Michele Lombardival való találkozás jelentette az életében, aki asztalosokat keresett, és rátalált. Mutatta a képeket, rajzokat, s hamar megegyeztek. Az egyszerű kis szerkezeteket, fogaskerekeket volt a legkönnyebb megcsinálnia, de mivel interaktív lett az a kiállítás, nagyobb masinákat is ki kellett faragni, témák szerint válogatva. A szerkezeteket aztán bemutatták Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen, de voltak Magyarországon, Németországban, Horvátországban és Ausztriában is.

2019-ben új ötlete támadt a családnak. Akkor még nem sejtették, hogy világjárvány következik, de valami érdekeset akartak összehozni a kerékpár történetét, fejlődését tanulmányozva. Összeszedték az anyagokat, ami elérhető, azt internetes forrásokból, múzeumi leírásokra, tájékoztatókra hagyatkozva. Ezekből készítettek egy válogatást, majd az elképzeléseiket valóra váltva tizennégy kerékpárt. Az első egy pedál nélküli bicikli volt, amilyennel manapság a kisgyermekek játszanak. Ez annak idején az 1810-as években jelent meg, Nyugat-Európában. Időben a legutolsó általuk készített fabicikli egy fogaskerék által hajtott, ehhez hasonlót az 1980-as évek közepén használtak – Angliában volt egy ünnepség, és azon ilyen modellű, fából készült kerékpárral is felvonultak. A legnehezebb – ahogyan Antal Lajos fogalmazott – egy „sáskalábas” biciklinek a kifaragása volt, ezt a 19. század első felében használták, német területen. A fakerékpárok népszerűsége az 1840-es évek után áldozott le, amikor kezdtek megjelenni a fémből készült biciklik, magyarázta a felesége, Antal Edit. Hozzátette: olyan kerékpárokat faragtak ki, melyek eredetileg is fából készültek egy adott korban, nem arról van tehát szó, hogy például egy Pegas biciklit elkészítettek fából. Igyekeztek tartani ugyanakkor a méretarányokat, az eredeti leírások alapján. Látható egy krokodilformájú kerékpár is, egy kétüléses biciklit pedig Pinokkió vezet. Az alkotások amúgy mind működőképesek, ha nem lennének rögzítve, használni lehetne őket.

Április 1-től hétfő kivételével minden nap 10–17 óra között várja az Antal házaspár az érdeklődőket, ezúttal a vár céhes utcájában. Hétvégenként ugyanakkor látványfaragással is készülnek, sőt, lehet tanulni is Antal Lajostól, illetve egyéb kézműves-foglalkozásokat is szeretnének tartani gyermekeknek, hogy saját maguk csinálják meg az ajándékokat a nagyszülőknek, anyukának, apukának. A család amúgy három évre kapta meg az üzlet- és kiállítóhelyiséget az önkormányzattól bérleti díj fejében. A tervek szerint időnként változtatnak a kiállításon, hogy ne mindig azok a biciklik legyenek, esetleg más szerkezeteket is hoznak a változatosság kedvéért. A belépőjegy 5 lej gyerekeknek, 8 lej felnőtteknek, tíz személy felett a csoportoknak kedvezmény jár. A tizenegy fakerékpár közül pedig a kint látható pinokkiós ki is próbálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában