Szentmise

2023.04.09. 19:12

„A húsvét a béke és az öröm ünnepe”

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A húsvétvasárnapi pontifikális szentmisét 11 órától celebrálta Böcskei László megyés püspök a nagyváradi székesegyházban. Elmélkedésében felidézte, hogy pásztorlevelében a nagy miértek feszültségének problémájára kereste a megoldás útját húsvét titkának megértése érdekében. A válasz pedig el kell vezessen bennünket oda, hogy Jézus-ismeretünket helyezzük nagyító alá, mert ő - akinek az Atya dolgaiban kell lennie, illetve nem lehet a sírban, mert él - új kiindulópontot határozott meg számunkra, melyből remény és új élet fakad, magyarázta a főpásztor. Hozzátette: az egyházmegye honlapján olvasható másik írásában pedig az embert állította középpontba: mit akar kezdeni önmagával, és ezzel a világgal, melyben fokozódik a szenvedés, a szeretetlenség, a gyűlölet és az igazságtalanság, nem csak azokban a térségben, ahol háborús konfliktusok dúlnak, hanem mindenhol.

 

Úgy fogalmazott: így állunk tehát húsvét nagy titka előtt, és nehéz befogadnunk az üres sír üzenetét. Holott ott nem csupán olyan valami történt, melyet évezredek óta emlegetünk, egy új kapcsolatról is szól. Húsvéti kapcsolatról, mely nyitott az újdonságok, és isteni csodák előtt.

Arra is felhívta a figyelmet a szentmise szónoka: Péter lassabban, a fiatal tanítvány pedig gyorsabban ért oda Jézus sírjához, de mindenkinek megadatik az érkezés ideje, mert a húsvéti ember nem tömegember. Van ideje és célja, és ezt a kettőt a húsvéti kapcsolat köti össze Jézus sírjánál, mely rendezett és szép - nem elhanyagolt, feldúlt vagy gazdátlan, mert a rendezetlenség az emberi beavatkozás eredménye, Istennél mindig rend van és tisztaság. S ezáltal lesz a húsvét a béke és az öröm ünnepe, melynek csodálatos gyümölcse az Istennel való rendezett kapcsolatunk, hangsúlyozta Böcskei László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában