Ünnepség

2023.03.29. 08:54

Ünnepi megemlékezés Bihardiószegen

Ghitea Angéla

Március 19-én a bihardiószegi református templom harangjai ünnepre hívogatták a község kicsinyeit és nagyjait. A bihardiószegi Gróf Széchenyi István Huszárszázad újra magára öltötte díszes ruházatát, így adva tiszteletet hőseink emlékének. A huszárok felvonulásával kezdődött az ünnepség, akik a református parókiáról vonultak át a templomba.
Az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire emlékező ünnepi istentiszteleten, Bara László bihardiószegi lelkipásztor-esperes hirdette Isten igéjét a Zsolt 22 és Ézs 54,7-10 igeversek alapján. Prédikációjában elmondta, hogy „Isten hűsége örök. A hegyek meginoghatnak, megszűnhetnek, de hűsége soha. Ez a hűség a legdrágább ajándék az ember számára. Lehet-e ilyen vagy hasonló az emberi hűség? Igen, lehet, ha az Isten törvényén alapszik. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban elesett aradi vértanuk mindig hűek maradtak Istenhez és a magyar néphez. Mi adott nekik erőt a halál pillanatában? Az Istenben való hatalmas hitük. Isten hű marad hozzánk, nincs értelme a rettegésnek, a félelemnek.”

Ezt követően dr. Szabó József újszülöttgyógyász, helytörténész, – aki március 15-én átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést – néhány gondolatban mesélt Bihardiószeg 1848-as forradalommal kapcsolatos személyekről, eseményekről. Az érdekes bemutató után református fiataljaink zenés, verses műsora következett.
Az ünnepségen jelenlevő Biró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke néhány szóban felhívta a figyelmet arra, hogy e mai világban mi a mi feladatunk. „A mindennapi cselekedeteinkkel, felelősségeinkkel ne szorítsuk ki egymást, hanem nyújtsunk kezet egymásnak. Nem néma, hanem hangos szóval büszkén vállalva magyarságunkat, példát mutatva arra, hogy egymás kezét fogva lehetséges feladatokat megoldani és szeretetben együtt élni.”
Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elmondta, hogy a március 15-ei ünnep Isten ajándéka. Az akkori magyarok szabadságvágya által a jó Isten összekovácsolta a magyar népet. Ma már azért kell harcolni, hogy megvédjük e szabadságot. Nem vagyunk szabadok. Az elmúlt időkben minden a covidról, most pedig minden a háborúról szól. Mindez elveszi azt az időt, amit egymásra kellene fordítsunk. Figyeljünk egymásra! – szólt az elöljáró. Az ünnepség a templomban a Himnusz eléneklésével zárult. A templomkertben az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire emlékező kopjafát, a főtéren álló Kossuth szobrot, az Irinyi testvérek szoborcsoportját és a polgármesteri hivatal falán lévő Széchenyi István emléktáblát koszorúzták meg. A koszorúzás alatt a helyi furulya-csoport szolgált, valamint az Asók István Református Énekkar néhány Kossuth dallal tisztelgett a nagy történelmi hős emléke előtt a szépen felújított emlékhelynél. Az ünnepség végén a hegyaljai református temetőben a huszárok megkoszorúzták Csellei Károly, 1848-49-es huszárhonvéd-tiszt obeliszkjét.
Az ünneplés nem ért véget, hiszen Bara László lelkipásztor-esperes kezdeményezésére Petőfi 200 címmel szavalóversenyen vehettünk részt a kultúrotthonban. A bihardiószegi iskola diákjai, összesen 45 tanuló, szebbnél szebb versekkel ajándékozták meg a nagyszámú közönséget. Isten áldása legyen mindazoknak életén, akik e szép ünnepséget megszervezték, végrehajtották és azoknak életén is, akik eljöttek, hogy méltóan emlékezzünk magyar nemzetünk halhatatlan hőseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában