Környezetvédelem

2023.03.21. 09:56

Tilos az engedély nélküli tarlóégetés

Illusztráció

Forrás: agroinform.hu

ERDON-összeállítás

A kormány 2005/195-ös számú sürgősségi rendelete szerint környezetvédelmi szempontból tilos a tarló, nád, illetve száraz növényzet égetése a környezetvédelmi ügynökség (Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség) engedélye, illetve a katasztrófavédelmi felügyelőség (Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség) előzetes tájékoztatása nélkül. A tarlóégetés szigorúan tilos, kivéve abban az esetben, ha növényvédelmi karantén lépéseként történik, bizonyos betegség vagy károkozók megfékezése érdekében. 
Az engedély nélküli tarlóégetés akár 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő, amennyiben emberi, állati vagy növények életét és egészségét veszélyeztette; természetvédelmi övezetben és ökológiai helyreállítás helyszínén történt.
A tarlóégetés káros hatással van a terület biodiverzitására, ugyanis életteret semmisít meg, olyan fajok és növények eltűnéséhez vezet, amely által csökken a terület biodiverzitása. Hozzájárulhat olyan fajok megjelenéséhet, amelyek ellenállók a tűzzel szemben és később invazívakká válhatnak. Az égetés által megsemmisülhetnek a madárfészkek és tojások, csökken a növény- és állatfajok száma; hozzájárul az üvegházhatáshoz az égetés során keletkező gázok által. Bizonyos időjárási körülmények között a tűz tovaterjedhet, akár anyagi károkat okozva a közelben levő épületekben, erdőben, illetve személyi sérülést is okozhat.
A tarlóégetési engedély megszerzéséhez a következő dokumentumokat kell benyújtani a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez: a Bihar Megyei Növényegészségügyi Igazgatóság által kiadott jóváhagyás, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Környezetvédelmi Őrség (G.N.M.) és az adott polgármesteri hivatal tájékoztatását igazoló dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában