Tender

2023.03.06. 08:49

Öt ajánlat érkezett sztrádaépítésre

Az észak-erdélyi autópálya részét képező Bihar-Bisztraterebes szakasz megépítésére kiírt tenderre a határidő lejártáig öt ajánlat érkezett. A hírt a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) jelentette be szerdán.

Illusztráció

Forrás: Asociația Pro Infrastructura

ERDON-összeállítás

Az ajánlattevők a következők: a Construcții Erbașu, a Duna Group International – Ing Service – Duna Construcții Ro cégekből álló konzorcium, a Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret cég, a Precon Transilvania és a Citadina 98 cégekből álló konzorcium, valamint a Strabag – Antrepriza de Reparații și Lucrări Arl cégek konzorciuma. A beruházás becsült költségvetése közel 990 millió lej áfa nélkül. A megvalósítási időszak 24 hónap, ebből hat hónap a tervezés, és 18 hónap a kivitelezés. A garancia időszak öt év, de ez tíz évre is meghosszabbítható. „A Brassó – Marosvásárhely – Kolozsvár – Nagyvárad autópálya, amely a Bukarest – Brassó autópályához kapcsolódó 3C2 Bisztraterebes – Bihar szakaszt is magában foglalja, közvetlen összeköttetést biztosít Románia és Nyugat-Európa között. Az elkövetkező időszakban az értékelő bizottság fogja elemezni az ajánlatokat a közbeszerzési dokumentációban foglaltak és a közbeszerzésre vonatkozó hatályos jogszabályok alapján” – áll a CNAIR közleményében.

Mint arról már többször beszámoltunk, az említett autópálya-szakasz sorsa meglehetősen viszontagságos, noha maguk a munkálatok még mindig el sem kezdődtek. A szakasz építésére vonatkozó szerződést 2020 augusztusában írták alá a nagyváradi Selina csoporthoz tartozó Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt, valamint a szlovák Vahostav és a bukaresti Water Drilings cégekből álló konzorciummal. Az akkori szerződés értéke 326 millió lej volt. A szerződést azonban tavaly májusban felbontotta a CNAIR arra hivatkozva, hogy az elkészített műszaki tervek nem felelnek meg a kiírásban rögzített feltételeknek, ugyanis a vállalkozók egy szakjelentés alapján a szerződés értékének a növelését kérték. A szerződésbontás miatt a vállalatok 4,6 millió lej büntetést kell fizessenek a munkálatok késleltetése miatt, a CNAIR pedig kiadta az ún. negatív bizonylatot, aminek nyomán a cégek három évig nem vehetnek részt hazai közbeszerzési eljárásokon. A Selina csoporthoz tartozó három cég megtámadta a döntést, viszont a pert elvesztették. A közel egymillió eurós büntetés és a három éves tilalom érinti a konzorcium másik két tagját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában