Autópálya

2023.03.17. 17:54

Megint késik a megvalósítás

Úgy tűnik, mintha nem akarna megépülni meg az A3 autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti szakasza.

Forrás: bihon.ro

Az történt ugyanis, hogy a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) felfüggesztette a pályaszakasz építésére kiírt tendert, miután az érdeklődő vállalkozások többszáz kérdést intéztek a pályázat elbíráló bizottsághoz. Összesen 311 kérdést tettek fel az építkezési vállalkozók a CNAIR-nak, mondta Alin Șerbănescu, az intézmény szóivője, akinek szavait laptársunk, a Jurnal Bihorean idézte. A szóvivő elmondta, hogy a tendert „a pontosításokra adott válaszok miatt felfüggesztették. Sajnos gyakorlattá vált, hogy a pályázatok résztvevői az eljárások késleltetése érdekében pontosításokat kérnek, mert nem tudják időben elkészíteni dokumentációjukat.”
Másfelől azonban Horațiu Cosma, a Mentsétek meg Romániát (USR) párt politikusa, aki évek óta követi az autópálya közbeszerzési eljárásokat, azt mondta a Jurnal Bihoreannak, hogy nem az építkezési vállalatok, hanem a CNAIR a hibás: „Sok a kérdés, de nem amiatt, amire a közúti társaság utal” - fogalmazott a politikus, aki szerint a vállalakozásoknál külön csapatok foglalkoznak a közbeszerzési eljárásokkal és nem engedhetik meg maguknak azt, hogy így húzzák az időt, mert sok pénzről van szó. Hozzátette, hogy a 311 kérdés valójában figyelmeztető jel, annál is inkább, mert ez már az ötödik licit, amit arra a pályaszakaszra kiírnak. Elmondta, hogy áttanulmányozta ő is a pályázati dokumentációt, és megállapította, hogy azt nem frissítették, és hogy a vállalkozók általában „teljesen tisztességes és lényegre törő” kérdéseket tesznek fel, amelyekre a CNAIR szintén általában nem válaszol. Tehát ez már az ötödik tender, amit a szóban forgó pálya szakaszra kiírtak, a pályázatok benyújtási határideje március 15. lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában