Március 15.

2023.03.14. 18:02

Megemlékezés és ünnepi műsor Monospetri községben

A sokéves hagyománynak megfelelően Monospetri községben idén is méltóképpen ünnepelték az 1848–49-es forradalom évfordulóját, a március 15-éhez legközelebb eső vasárnap.

Szőke Ferenc

A megemlékezés ünnepi műsor keretében történt, melyet idén is a Bábota Néptánccsoport biztosított. Zenés, verses táncokkal színesített előadásukat a Sütő házaspár szerkesztette és tanította be. Az általuk képviselt magas színvonalat idén is tartották és óriási sikert arattak a zsúfolásig megtelt művelődési házban. Fellépésük előtt elsőként Barcui Barna polgármester mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy kettős ünnep van, hiszen a szabadságharc évfordulóján túl idén ünnepeljük forradalmár költőnk, Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát is. „Mindkettőre büszkén emlékezhetünk, és ezt a hagyományt adjuk tovább gyermekeinknek, unokáinknak is. Viseljük büszkén a kokárdáinkat, énekeljük bátran nemzeti himnuszunkat, és legyünk büszkék hagyományainkra, hőseinkre, történelmünkre.” A továbbiakban arra biztatta a hallgatóságot, hogy tanúsítsanak nagyobb egymásra figyelést és segítőkészséget azokkal szemben, akiknek szükségük van rá. „A mi kis világunk csak akkor tud jobbá válni, ha a maga módján mindenki tesz ezért valamit” –mondta zárszavában a polgármester.

 

Az ünnepséget megyei szintről megtisztelte jelenlétével Botházy Nándor alprefektus, aki megosztotta az emlékezőkkel március 15-i gondolatait. Kiemelte, hogy 1848. március 15-e a dicsőségben és sikerekben gazdag kor kezdete volt. Bár a szabadságharc elbukott, de elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot, mely az 1867-es kiegyezéshez vezetett, mely jogokat és fejlődést hozott. „Ekkortól lettek a magyarok a birodalom teljes jogú állampolgárai, önálló oktatással és közigazgatási intézményekkel, fejlődésnek indult az ország ipara és mezőgazdasága… A forradalom eredményekkel és megvalósításokkal szolgált.” A továbbiakban hangsúlyozta az egység fontosságát napjainkban, hiszen a forradalom idején ez megvolt. Nagyjaink összefogása követendő példa, csak együtt lehetünk sikeresek, fogalmazott Botházy Nándor, aki zárszavában Isten segítségét kérte az egység megvalósulásához.

 

Az ünnepi beszédek után Kozák Róbert alpolgármester köszöntötte az ünneplő közönséget és felkonferálta a Bábota Néptánccsoport műsorát, melynek ő is aktív résztvevője. Idei fellépésük a költő lírai, szerelmes verseire fektette a hangsúlyt. Címe: Szerelem, szabadság. Nemzeti ünnepünkhöz méltó műsorral léptek fel, amit vastapssal jutalmazott a lelkes közönség, majd fináléként együtt énekelte velük nemzeti imánkat. Megható, nemzeti öntudatot erősítő műsor volt. Az emlékezők egy csoportja a művelődési házból a temető kápolnájához vonult, ahol a kápolna falára szerelt emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az ünnepség záróakkordja a szeretetvendégség volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában