Gyümölcsoltó Boldogasszony

2023.03.25. 17:25

Máriás lelkületű csoportok találkoztak a székesegyházban

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi székesegyházban tartották Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én, szombaton a máriás lelkiségek találkozóját, melyre az egyházmegye minden szegletéből érkeztek résztvevők. A program délelőtt 10 órakor szentségimádással kezdődött, Bărbuț Péter atya, a máriás lelkületű egyesületek és mozgalmak felelősének a vezetésével. Ezt követően Böcskei László megyés püspök köszöntött mindenkit, megelégedésének adva hangot, amiért oly sokan eljöttek ismét, hogy osztozzanak a hit örömében. Megjegyezte: ezen az ünnepen arra emlékezünk, hogy Mária elindult egy úton Erzsébet felé, méhében hordozva Jézust, hogy aztán a világnak adja, és elkísérje egészen a keresztig. Sőt, ott volt vele a sírba tételnél is, majd a feltámadása után egészen pünkösdig. Úgy fogalmazott a főpásztor: a jelenlevők is elindultak az otthonaikból, ki-ki a saját maga útján, hogy találkozzanak egymással, sok kedves és ismerős emberrel, s az Úrjézussal. Külön örömre ad okot, hogy sokakat a plébánosaik is elkísérték, tette hozzá a váradi egyházmegye elöljárója.

 

A továbbiakban Tamás József ny. gyulafehérvári segédpüspök tartott előadást, melynek egy különösen aktuális témája volt, éspedig: Mária, a Béke Királynője. Kiemelte, hogy XV. Benedek pápa (1914-1922) az első világháború idején vezette be ezt a megszólítást a lorettói litániába, így figyelmeztetve a híveket a béke fontosságára, és azt kérve, hogy imádkozzanak sokat és kérjék a Boldogságos Szűzanya közbenjárását. A nyugalmazott főpap néhány Mária-jelentésről beszélt ezután, a guadalupeiről, a Lourdes-iről, a fatimairól és a medjugorjeiről. A háborúskodásnak három indoka van: a túlérzékenység, az erőszakosság és az önzőség, magyarázta.

A 12.30 órakor kezdődött ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka szintén Tamás József ny. gyulafehérvári segédpüspök volt. Elmélkedésében leszögezte: a köszönetnek és a hálának csak akkor van értelme, ha áldozatot is hozunk Krisztusért, a hitünkért, Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunkért. „Ha Mária nem teljesítette volna Isten akaratát, akkor megváltásunk műve sem valósulhatott volna meg”, hangsúlyozta. A Mária Légió tagjai megújították fogadalmukat, az együttlét szeretetvendégséggel ért véget, a Szent László Líceumban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában