Hasznos tudnivalók

2023.03.19. 16:38

Májusban kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályokba

A korábbi évekhez képest valamivel később, május 3-án kezdődik el a beiratkozás az előkészítő osztályokba a 2023/2024-es tanévre. Az általános iskolai beiskolázás ütemtervét a Tanügyminisztérium honlapján tették közzé.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Sok Bihar megyei szülő és gyermeke mérföldkőhöz érkezik el idén, hiszen szeptembertől kezdődik el számukra az iskola az előkészítő osztállyal. Bihar megyében várhatóan 53 magyar tannyelvű előkészítő osztály indul, ebből 48 hagyományos, öt pedig alternatív (step by step) osztály. Nagyváradon 14 előkészítő osztály indítását tervezik, ebből kettő lesz alternatív, mindkettő a Szacsvay Imre Általános Iskolában fog indulni. Nagyváradon kívül még Érmihályfalván, Székelyhídon és Margittán fog működni egy-egy step by step típusú osztály. A megyében idén is több mint ezer előkészítős diákra számítanak a magyar tannyelvű oktatásban – tudatta lapunkkal Tankó Zita, a magyar elemi oktatásért felelős tanfelügyelő. Hozzátette, hogy ez a szám több tényezőtől is függ, például, hogy az iskolaérettséget tekintve hányan kezdik el ténylegesen az iskolát, valamint a román óvodákba járó gyerekek egy része is magyar nyelven folytathatja iskolai tanulmányait.

Kik lesznek előkészítősök?

Az érvényben lévő tanügyi törvény értelmében köteles elkezdeni az előkészítő osztályt minden olyan gyermek, aki 2023. augusztus 31-ig betölti a 6. életévét. Amennyiben a gyermek valamilyen oknál fogva nem érett még az iskolai oktatásra, akkor a szülők kérvényezhetik, hogy tovább maradjon az óvodában. Viszont, ha a fejlettségi szintjük megfelelő, azokat a gyermekeket is be lehet íratni előkészítő osztályokba, akik idén szeptember 1. és december 31. között töltik be a 6. évet. Ez esetben szükség lesz egy felmérésre, és az óvoda által kiállított nyilatkozatra, amiből kiderül, hogy a gyermek iskolaérett. Az ütemterv alapján a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, illetve az oktatási intézmények hirdetőtábláin vagy honlapjain  március 30-tól lesz kifüggesztve a beiskolázási terv, az előkészítő osztályok és a helyek száma. Továbbá mindegyik oktatási intézménynek tájékoztatnia kell a szülőket az előkészítő osztályban folyó oktatási tevékenységek tartalmáról, a tanítási módszerről, az iskolai program szervezéséről, a beiratkozásra vonatkozó információkról stb.

Beiratkozás

A tanügyminisztérium által jóváhagyott ütemterv alapján május 3. és május 18. között lehet beiratkozni a körzeti vagy a választott iskolák előkészítő osztályaiba. A szülők ebben az időszakban kell kitöltsék a típuskérvényt és kell beadják azt a többi igényelt irattal együtt az iskola titkárságán. Elsőbbséget élveznek azok, akik az iskola körzetében laknak. Május 19–22. között bírálják el a leadott kérvényeket, május 23–29. között pedig a fennmaradó helyek függvényében a nem körzeti iskolához tartozó gyermekek kérvényeit vizsgálják meg. Amennyiben a körzeti iskolától eltérő intézménybe kérték a gyerek felvételét, de helyhiány miatt nem jutott be, akkor a gyermeket május 30-án osztják be a körzeti iskolába, amennyiben ezt a lehetőséget a kérvényben megjelölték. A beiratkozás első szakasza május 31-én zárul le, ekkor teszik közzé az iskolába beiratkozott gyermekek listáját, valamint a szabad helyek számát is.
Az elemi iskolai beiratkozás második szakasza június 5-én kezdődik. Ebben a szakaszban azokat a gyermekeket osztják be a megmaradt iskolai helyekre, akik nem vettek részt az első szakaszban, vagy nem jutottak be egy iskolába sem. A beiratkozási kérvényeket június 6–12. között lehet majd leadni. A végleges listákat június 15-én hozzák nyilvánosságra az iskolák. Azoknak a gyermekeknek a helyzetét, akiket nem írattak be sehova, a tanfelügyelőség oldja meg szeptember 1–8. között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában