Együttállás

2023.03.02. 15:52

Látványos égi jelenség figyelhető meg ma este

Forrás: Dacian Palladi/Facebook

BN-összeállítás

Nagyváradról is megfigyelhető március 1–2 között az a látványos égi jelenség, amely a Vénusz és Jupiter együttállása eredményez: a szabad szemmel is látható jelenség által úgy tűnik, mintha a két bolygó nagyon közel lenne egymáshoz, holott a valóságban 600 millió kilométerre állnak egymástól. A jelenséget több nagyváradi is megörökítette, illetve a róla készült képeket megosztották a közösségi oldalakon, többeknek nem volt világos ugyanakkor, mik is azok az „erős fények” az égen. Az utóbbi két hétben a bolygók többször is azt a látszatot keltették, mintha közeledtek volna egymáshoz, az elmúlt héten a Jupiter-Hold-Vénusz hármas együttállását is megfigyelhettük ugyanis, ezek azonban több száz millió kilométerre vannak egymástól – írja a BBC. Az együttállások gyakoriak naprendszerünkben, ugyanis a bolygók a Nap körül hasonló elliptikus alakzatban keringnek. Így ez a két bolygó is gyakran alkot együttállást, különösebb csillagászati jelentőség nélkül, azonban látványosak az égbolton – írják a NASA oldalán. A két bolygó együttállásának jelenségét nevezik még mennydörgés és a szerelem istenének „csókjaként” is – jegyzik meg a Live Science kiadványában.

Aki tegnap lemaradt az égi jelenségről, az még ma a kora esti órákban még megcsodálhatja, nyugat fele kell kutatni az égbolton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában