Szerződések

2023.03.31. 15:01

Kilencven millió euró érkezik Bihar megyébe

Marcel Boloș, az európai alapok minisztériumának vezetője hat szerződést írt alá Nagyváradon összesen 90 millió euró értékben különböző infrastrukturális projektek megvalósítására.

Pap István

Az ünnepélyes aláírásokra a nagyváradi városházán ejtettek szert pénteken délelőtt. „Különleges nap ez Bihar megye és Nagyvárad életében. Hat projektből álló csomagot írunk alá. Ezek között vannak víz-infrastrukturális projektek és zöld energia felhasználására vonatkozó projektek is” – nyilatkozta az aláírás előtt Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter. A nagyváradi önkormányzat nevében Florin Birta polgármester egy 81 millió lej (16,4 millió euró) értékű finanszírozási szerződést írt alá a minisztériummal egy napelempark létrehozására Biharpüspökiben. Ez premiernek számít Romániában, emelte ki Marcel Boloș, ugyanis csak Nagyvárad, és mellette Brassó önkormányzata kezdeményezte azt, hogy napenergiát felhasználó napkollektor-parkot hozzon létre, és ezáltal nem csak megtermelje, de értékesítse is a zöld energiát. A nagyváradi önkormányzat a hulladéktároló közelében a Püspöki és a Szántói út között lévő mintegy 12,5 hektáros területen akar elhelyezni több mint 15 ezer napelemet. Az így megtermelt villamos energiát az országos elektromos hálózaton keresztül értékesítené majd a város.

Hulladékgazdálkodás

A minisztérium a Bihar Megyei Tanáccsal is szerződött két projektre összesen 8 millió euró értékben. Ezeknek a projekteknek az egyike 16 önkéntes alapú hulladékbegyűjtő pont létrehozására vonatkozik Bihar megye területén. „Egy olyan projektről van szó, amelyet azzal a 16 polgármesteri hivatallal közösen valósítunk meg, melyek területén működni fognak ezek a tárolók” – fogalmazott az ünnepi eseményen Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke, aki felel a megyei tanácson belül a hulladék gazdálkodási problémákért, és aki egyeztetett a tizenhat polgármesterrel arról, hogy vegyenek részt ebben a fejlesztésben. Bihar megyében egyébként összesen 32 ilyen hulladékgyűjtő pont lesz, ahova a polgárok maguk vihetik majd el nagy volumenű hulladékaikat. Ilyen létesítmények már működnek Nagyváradon a Thurzó Sándor és az Üzem/Uzinelor utcákban. A projekt iránt hatalmas az érdeklődés a vállalkozók körben is, ugyanis a tenderre nem kevesebb, mint 41 ajánlat érkezett, jelentette be Mircea Mălan. A megyei tanács alelnöke elmondta azt is, hogy a minisztériummal kötött másik szerződés egy 1,7 millió euró értékű projektre vonatkozik, melynek keretében a megyei tanács beszerezheti a műszaki segítséget az integrált hulladékgazdálkodási szolgáltatás projektportfóliójának előkészítéséhez. Egyébként ez már a második etapja a hulladékgazdálkodási programnak.

Vízügyek

A Nagyváradon aláírt hat projekt közül szám szerint és összköltségvetés tekintetében is a Nagyváradi Vízművek hasította a legnagyobb szeletet, ugyanis három szerződést írt alá összesen 55,6 millió lej értékben. Lucian Chindlea, a Vízművek vezérigazgatója elmondta, hogy az első projekt értéke közel 50 millió euró, ebből a vissza nem térítendő támogatás 46,9 millió euró. Ebből a finanszírozásból tíz közigazgatási egységben bővítik a víz- és csatornahálózatot, felújítják az 5. számú vízművet, továbbá hét vízszivattyút, valamint 23 szennyvízszivattyút és 5 víztárolót építenek, illetve korszerűsítenek. Chindlea hozzátette: mivel nagyszabású beruházásról van szó, ezért azt nyolc különálló csomagra bontották és így hirdetik meg a tendert, hogy minél több vállalkozás jelentkezhessen a közbeszerzési eljárásokra, és hogy minél hamarabb be lehessen fejezni ezeket a munkálatokat. A második projekt költségvetése 3,6 millió euró, melyből 3,4 millió euró a vissza nem térítendő támogatás. Ennek a projektnek a keretében a Vízművek öt napelem-parkot hoz létre az öt váradi vízműnél, hogy ezeknek a létesítményeknek az energiaigényét részben legalábbis saját forrásból lehessen biztosítani. „A munkálatok befejeztével a termeléshez és a víztisztításhoz szükséges villamos energia 30 százalékát fogjuk tudni biztosítani, a fennmaradó részt pedig a hálózatból fedezzük” – fogalmazott a vezérigazgató. A harmadik, 2 millió eurós projekt a vízhálózat digitalizálását célozza meg. „Szeretnénk valós időben látni, hogy hol vannak meghibásodások a hálózatban, szeretnénk továbbá minden hónapban leolvasni a mérőórákat, hogy a polgár elégedett legyen azzal, hogy a havi fogyasztása szerepel a számlán" – mondta az igazgató. Jelenleg ugyanis a Nagyváradi Vízművek sok helyen háromhavonta olvassa le a mérőórákat, ami vitákat szül a fogyasztókkal. Egyébként a vállalat a közbeszerzési eljárások egy részét már meghirdette, hogy mihamarabb elkezdődhessenek a munkálatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában