Városrehabilitáció

2023.03.30. 17:57

Földalatti parkoló Váradszőllősön

Nagyszabású városrehabilitációs projektet készít elő az önkormányzat Váradszőllősön. Az erről szóló mesterterv javaslatcsomagja április 24-ig van közvitán.

Pap István

A nagyváradi önkormányzat várja mindazoknak a váradiaknak a javaslatait, akiknek vannak ötleteik arról, hogyan kellene kinézzen Váradszőllős lakónegyed. Az önkormányzat ugyanis ezeket az ötleteket is beépíti a Fürdői út, a Constantin Noica, a Bumbacului és a Morii utcák közötti területre kidolgozandó városrehabilitációs mestertervbe. Florin Birta polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Regionális Operatív Programból 22 millió euró áll rendelkezésére Nagyváradnak városrehabilitációs projektek megvalósítására, és az önkormányzat mindezt a pénzt Váradszőllősre költi majd. Az elöljáró kifejtette, hogy körülbelül tíz éve nem végeztek korszerűsítési munkálatokat abban az övezetben, mert először ki kell építeni a termálvizes fűtési rendszert, hiszen ennek a hálózatnak a lefektetése előtt semmi értelme nem lett volna például útfelújításokat végezni. Ez a projekt várhatóan az idén befejeződik, tette hozzá Birta, és ezt követően már el lehet kezdeni a korszerűsítési munkálatokat a tömbházak között.

Mélygarázs

A városrész nagyszabású korszerűsítéséhez először készül egy mesterterv, ez minden további hasonló városrehabilitációs elképzelés mintájául fog szolgálni, jegyezte meg a sajtótájékoztatón Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze. A váradiak a város hivatalos honlapján (www.oradea.ro) tölthetik le a közvitához tartozó, kilenc kérdésből és egy szabad válaszos részből álló kérdőívet, melyet megválaszolva visszaküldhetnek az önkormányzatnak. Radu Fortiș elmondta: egy nagyon sűrűn lakott, mintegy 17 ezer lakosú városrészről van szó, ahol a legnagyobb gondot a parkolóhelyek hiánya jelenti, aminek közvetlen következménye az, hogy nincs elég hely a gyerekeknek és az időseknek, mert az autók minden szabad helyet elfoglalnak. A városvezetés becslései szerint több mint 5800 autó van abban a lakónegyedben. Ezt a komoly gondot akarják orvosolni azzal, hogy egy háromszintes mélygarázst építenek az Onisifor Ghibu Líceum közelében lévő zöldövezetben, egy olyat, amelynek felszínén ugyancsak zöldövezet lesz. A mélygarázsban mintegy 1500 parkolóhely lesz az elképzelések szerint. Újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy a mélygarázsban fizetősek lesznek a helyek, és véleménye szerint az ottani lakók nem fognak ezen megütközni, hanem örülni fognak annak, hogy lesznek egyáltalán parkolóhelyek. Hozzátetette: tisztában vannak azzal, hogy ez az egy létesítmény nem fogja teljes mértékben megoldani a parkolási gondokat abban az övezetben, ezért más helyszíneken is terveznek parkolóházakat építeni.

 

Kérdőív

A kérdőívhez visszatérve a főépítész azt ígérte, hogy a polgárok javaslatait figyelembe veszik majd a mesterterv kidolgozásakor. A kérdőíveket kinyomtatják és szétosztják a lakótársulások között is, hogy azok is válaszolhassanak, akik nem jártasak az internet világában. A városrehabilitáció három alapvető célkitűzése az, hogy zöldövezeteket alakítsanak ki az ennek megfelelő kültéri bútorzattal, a másik fő irány a közlekedési útvonalak átalakítása úgy, hogy ösztönözzék a gyalogos közlekedést, a harmadik irány pedig a különböző szolgáltatások biztosítása a lakónegyedben. A mestertervről április végén szavaz majd a Nagyváradi Helyi Tanács. Miután elfogadják a mestertervet, annak alapján készül majd el az övezeti városrendezési terv.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában