Fejlesztés

2023.03.23. 16:26

Fejlesztik a megye kerékpárút-hálózatát

Ilie Bolojan megyei tanácselnök szerdán aláírta a finanszírozási szerződését annak a 227 kilométer hosszúságú kerékpárút-hálózatnak, mely Bihar, Kolozs és Fehér megyéket fogja összekötni az Erdélyi-szigethegységben. Következik a tervezési időszak, illetve a műszaki tervdokumentációnak a kidolgozása.

Illusztráció

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Mivel Bihar megyében egy közel 40 kilométeres szakaszon a leendő kerékpárút nyomvonala rátevődik majd a Félixfürdő és Kardó, illetve Szombatság és Venterrogoz közti, használaton kívüli vasúti pályatestre, ezeknek a töltéseknek az átvételével kezdik a munkát.
Mint lapunk is beszámolt róla, az egyik megyei tanácsülésen a plénum jóváhagyta, hogy Bihar megye pénzforrást igényeljen a Velo Apuseni – Turisztikai kerékpárutak kiépítése az Erdélyi-szigethegységben Bihar, Kolozs és Fehér megyék területén elnevezésű projektre, melynek keretében Bihar megyében közel 100 kilométer hosszúságú kerékpárút létesül. A beruházás 227 kilométer hosszú kerékpárút kiépítését célozza meg a felsorolt három közigazgatási egységben: Bihar megye területén 99,3 kilométer hosszan épül bicikliút, Fehér megyében 35,3 kilométeren, míg Kolozs megyében 94,4 kilométeren. „A másik két megyével együtt úgy határoztunk, hogy az Erdélyi-szigethegység térsége legyen az a közös pont, ahol találkozik az utak három leágazása. Például, ha a mi bicikliutunk elér Harangmezőre, semmi értelme se lenne annak, hogy a réten hagyjuk. Tovább visszük a saját költségvetésünkből, egészen a félixfürdői kerékpárútig, mely benne van a váradszentmártoni körgyűrű projektjében. Ily módon pedig kapcsolódnak majd egymáshoz a nagyváradi metropolisz-övezetben található kerékpárutak”, nyilatkozta akkor Ilie Bolojan megyei tanácselnök. Az európai uniós vissza nem térítendő pénzforrásokból, az országos helyreállítási alapból (PNRR) támogatott befektetés értéke 110 millió lej, Bihar, Kolozs és Fehér megyék 2021-ben kötöttek együttműködési megállapodást arról, hogy közösen fejlesztik a turizmust az Erdélyi-szigethegységben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában