Fametszés

2023.03.14. 13:16

Cseresznyefametszési bemutató Diószegen

Újabb metszésbemutatóra hívták a kertbarátokat a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai március 10-én. Ezúttal Gődér Imre érmelléki falugazdász volt a kezdeményező, aki Bihardiószegre, Szőnyi István gyümölcsösébe invitálta az érdeklődőket, ahol a szabadorsó koronaformájú cseresznyefák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.

Erdon-összeállítás

A metszésbemutatót a házigazda, Szőnyi István tartotta az érmelléki településekről, a Sebes-Körös mentéről, illetve Szatmárnémetiből érkezett mintegy 15 fős gazdaközösségnek.
A félhektáros cseresznyést 2017-ben telepítette a házigazda, a területen az azt megelőző három évtizedben őszi barackot termesztettek. Szőnyi István a cseresznyést intenzív termelésre tervezte, a Debrecenből vásárolt csemetéket 4,2 méteres sor- és 2,5 méteres tőtávolságú térállásban ültette. Ennek nyomán a félhektáros gyümölcsösben 400 fa kapott helyet. A gyümölcsös – habár már tavaly is megmutatta termését – Szőnyi várakozása szerint idén fog igazán termőre fordulni.
A 400 fa márpedig fél hektáron nem kevés: a rendelkezésre álló légtér hatékony kihasználása és az árnyékolás kiküszöbölése miatt döntött a gazda – emeletenként 3-4 ágat hagyva – a központi tengelyes, szabadorsós koronaforma kialakítása mellett. A regulázás szigorú szabályaihoz tartozik az is, hogy a cseresznyefákat a gazda 3,5 méternél magasabbra semmilyen körülmények között sem engedi felnőni. A kora tavaszi metszést július második felében – a termés betakarítását követően –, ahol szükséges, zöldmetszéssel korrigálják. A nyári metszés a hajtásokon kívül az egy-, legtöbb két-három éves korú részekre terjedjen ki – hangsúlyozta a házigazda.

 

Ami a fajtaválasztékot illeti, Szőnyi István a cseresznye-termeléshez két fő fajtát választott: a Carment és a Germersdorfit. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezenfelül még négy másik cseresznyefajta is megtalálható a kertben, melyeknek leginkább a váltósorokba rendezett két főfajta beporzásának szerepét szánta a gazda.
A kertet három oldalról drótkerítés védi, ennek ellenére a vadkárok minimalizálására – az év minden évszakában – rugalmas törzsvédőhálót is használnak. Szőnyi István nagy figyelmet fordít az ültetvény gyommentességét és levegőzését szolgáló talajmunkálatoknak: a sorközöket tavasztól őszig tárcsázással, a téli hónapokban pedig a csapadék-felvételt segítő őszi szántással tartják tisztán. A tőközök lazítását, gyommentesítését talajmarózással, a szűk helyeken – ahová a munkálatokhoz használt japán kistraktorral sem lehet beférni – kerti kapálógéppel oldják meg. Szőnyi István – vendégei kérésére – részletesen beszélt a növényvédelemről, az időszakonként alkalmazott permetező-kezelésekről is.

 

A metszésbemutató után hangulatos, kötetlen beszélgetés következett: a szőlőgondozásról, borról, borászatról folyt tovább a diskurzus, ami a diószegi házigazda másik kedves hobbija. A téma szó szerint helyben volt, hiszen Szőnyi István a gyümölcsös aljában levő borospince ajtaját megnyitva napfényes királyleánykájával, vagy épp a diószegi borversenyen aranyérmet szerzett, száraz, rubint színű pinot noirjával kínálta a Partiumi Falugazdász Hálózat felhívására érkezett kertbarátokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában