Imaalkalom

2023.03.05. 14:44

A keresztény nők világimanapja Nagyváradon

Március hónap első péntekjén tartják minden évben a keresztény nők világimanapját. Ezért március 3-án, pénteken este a béke ajándékáért imádkoztak a keresztény felekezetek nagyváradi képviselői is, ezúttal az evangélikus-lutheránus templomban. A jótékonysági célú esemény mottója: „Hallottam a ti hitetekről…” (Ef 1,15 ) volt.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az ökumenikus női világimanapon idén a 23,6 millió lakosú Tajvanért imádkoztak, mely délkelet-ázsiai szigetországot nemcsak gyakori természeti katasztrófák és külpolitikai nehézségek sújtanak, de az ottani nők helyzete se könnyű. Az esemény plakátja Hui-Wen Hsiao művészi alkotását ábrázolta: a festményen lévő nők egy patak mellett ülnek, csendben imádkoznak és felnéznek a sötétbe, mert az előttük álló út bizonytalansága ellenére tudják, hogy Krisztus megváltása eljött.

A nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban megjelenteket a házigazda örömével üdvözölte Mátyás Attila lelkipásztor, azt kívánva, hogy az együttlétük az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek-Úristennek a nevében történjék. Vinczéné Pálfi Judit lelkész, főszervező, a Romániai Keresztény Nők Ökumenikus Fórumának elnöke azt emelte ki, hogy a programot a tajvani nőtestvérek állították össze.

Az előfohász és az énekek után az egyházi vezetők köszöntötték az egybegyűlteket.

Böcskei László római katolikus megyés püspök arról beszélt, hogy nagyböjti időszakban járunk, és ilyenkor intenzívebben figyelünk Krisztusra, arra, hogy mit tett és vállalt értünk. Azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk betelni vele, hiszen Isten szeretete nyilvánult meg még a kereszten is, minden kegyelem forrásánál, ahol új életre hívott bennünket. Ha pedig arra gondolunk, hogy ki volt mindvégig Jézus mellett, akkor Mária, az édesanya és nő juthat az eszünkbe. Közel álltak egymáshoz, és ez megnyilvánult például a kánai menyegzőn, ahol Mária kijelentette: „Tegyétek azt, amit ő mond!”, de abban is, hogy később együtt szenvedett Krisztussal. És melyik édesanya, nő ne értené meg őt? Nagy érték tehát, amit a keresztény nők vállalnak, sokszor a háttérben, rejtve maradva, nyomatékosította a főpásztor.

Dénes István Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője Bogdán Szabolcs János püspök üdvözletét is továbbította. Ezután a püspökhelyettes is hangsúlyozta, hogy milyen nagy szükség van az imádkozó keresztény nőkre. Utalva Krisztus hegyi beszédére („Ti vagytok a Föld sója”), úgy fogalmazott: ahogy só nélkül minden íztelen, úgy a nők a világ megízesítői, és teljesítik azt a keresztény küldetést, hogy gyertyafényként megvilágítják a sötétséget.

Nagy Dávid, a Krisztus-hívó Zsidó Hitközség apostola azt tanácsolta a nőknek, hogy ne értékeljék le önmagukat vagy vállaljanak fölösleges terheket. Azzal érvelt: Éva, a nő vétkezett ugyan a paradicsomban, de amikor a Teremtő megparancsolta Ádámnak, hogy ne egyen az almából, Éva még nem volt ott, mert nem létezett, tehát nem hallotta a tiltást. Ugyanakkor pedig a Szentírás szerint a bűn Ádámtól kezdve, a férfiakon keresztül terjed tovább, emiatt van a folytonosság. Ha tehát nem lenne nő, nem létezett volna megváltás, hiszen kellett valaki, aki a bűnt nem örökli, és akinek a méhében a Szentlélek ereje által megfoganhatott Krisztus, magyarázta Nagy Dávid.

Felszólalt még Virgil Bercea görögkatolikus püspök és Radu Rus ortodox vikárius is.

Mátyás Attila a tajvani nők által választott efezusi igeszakaszt idézve azt kérte: legyünk bátrak és mindig tegyünk bizonyságot hitünkről. Figyeljünk oda egymásra egy önző világban, szüntelenül imádkozzunk, meglátva mindenkiben a jót és a pozitívat, és ne magunknak kérjünk, hanem másoknak.

 

A rendezvényen tajvani asszonyok leveleiből olvastak fel nőtestvérek. Vinczéné Pálfi Judit köszönetet mondott a jelenlétért az egyházi elöljáróknak és Pető Dalma presbiternek, RMDSZ-es önkormányzati képviselőnek. Mielőtt agapéra hívott volna mindenkit, megjegyezte, hogy a tajvaniak és az ukrajnaiak számára gyűjtenek, illetve hazai projektek támogatására. Mint megtudtunk, a péntek esti alkalmon 1450 lej gyűlt össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában