Támogatott tartalom

2023.03.21. 16:51

5000 eurós támogatások és 50.000 eurós finanszírozási lehetőség Nagyváradon startup ötleteinek megvalósítására

A Make IT in Oradea számítástechnikai startup vállalkozások ötleteit választja ki a Bright Labs Incubator inkubációs program 3. szakaszának a keretében. A támogatási feltételek szinte bárki számára elérhetők, akik esélyt akarnak adni saját üzleti ötletüknek. A program előválogatási időszaka április 3-án zárul le. Lehetősége van arra, hogy 6 hónapon át tapasztalt vállalkozók és szakemberek mentorálják, hogy részt vegyen nemzetközi oktatók által tartott műhelymunkákon, illetve arra, hogy minden továbbjutott csapat 5000 eurós támogatást kapjon, és hogy megszerezze az 50.000 eurós finanszírozást.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által támogatott egyedülálló program

A Make IT in Oradea program a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által indított és a helyi informatikai cégekkel, valamint országos partnerszervezetként az Orange vállalattal közösen támogatott kezdeményezés. A Make IT in Oradea azzal a céllal jött létre, hogy felgyorsítsa a nagyváradi számítástechnikai kezdő vállalkozások ökoszisztémájának a fejlődését úgy, hogy új helyi startupok jöjjenek létre, és hogy a régióból startup vállalkozásokat vonzzon ide. Ezért a Make IT in Oradea évente egy inkubációs programot szervez számítástechnikai startupok számára, melynek neve Bright Labs Incubator. Ennek célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a délkelet-európai ambiciózus cégalapítóknak, akik ötletüket mindössze 6 hónap alatt startup vállalkozássá szeretnék fejleszteni.

 

„A program egyedisége abban áll, hogy a régiónkban élő startup cégek alapítóinak az igényeihez igazodik, kifejezetten olyan technológiai startupokat célozva meg, amelyeknek még nincs jegyzett termékük a piacon” – mondta David Achim, a Make IT Nagyvárad ügyvezető igazgatója.

 

 

Az inkubációs program menetrendje

A program három szakaszból áll: az előválogatási, az érvényesítési/hitelesítési és az inkubációs szakaszból. 

– Az előválogatási szakasz az ötletek benyújtóival folytatott személyes interjúkból áll, amelyek célja elemezni az ötletekben rejlő innovációs és piaci potenciált és az ötletet megvalósítani akaró csapatot. Ez a szakasz 2023. április 4-ig tart, és maximum 25 ötletet választanak ki a következő szakaszra. 

– Az érvényesítési/hitelesítési szakasz 6 hétig tart, és a meglévő piaci problémára és a piacelemzésre összpontosít. Tíz ötletet választanak ki a következő szakaszra, a kiválasztottak 5000 euró támogatást kapnak, hogy megkezdhessék a javasolt megoldások kidolgozását.

– Az inkubációs szakasz a legátfogóbb, 4 hónapos időszak, amely a Bright Labs Incubator Demo Day nevű rendezvényével zárul. Az eseményen a végső bemutatóra bejutó startupok elnyerhetik a maximum 50.000 euró értékű támogatást.

A Bright Labs Incubator hibrid formában, azaz online és személyes részvétellel zajlik Nagyváradon, a részvétel ingyenes.

Ki és hogyan iratkozhat be?

Az ország más hasonló programjaitól eltérően a Bright Labs Incubator programra való jelentkezéshez nem kell vállalkozásként vagy más jogi személyiségként jelentkezni. Beiratkozhatnak magánszemélyek is, és informatikai tapasztalatot sem követelnek meg tőlük, a feltétel csak az, hogy legyen egy olyan ötletük, amelynek van informatikai összetevője – függetlenül az üzleti/alkalmazási területtől (internetes felületek, alkalmazások, szoftvertermékek stb.), és rendelkezzen a nemzetközi színtéren is mérhető potenciállal.

Az eljárás egyszerű: ha még nincs prezentációja az ötletéről, akkor egyszerűen regisztráljon egy rövid leírással és elérhetőségei megadásával a www.makeitinoradea.ro/enter-your-idea weboldalon, ha pedig már elkészítette a prezentációt, akkor küldje el a hi@makeitinoradea.ro e-mail címre; ezután a Make IT in Oradea csapata felveszi önnel a kapcsolatot, hogy összehozzanak egy online találkozót, melynek keretében megismertetik a következő lépéseket, és megkapja a szükséges útmutatást az előválogatási folyamat befejezéséhez.

Az előző idények eredményei

A 2021-es és 2022-es idényben több mint 400 óra mentorálást követően a Bright Labs inkubátorprogram keretében 18 startup alakult meg és fejlődött fel. Három kezdő vállalkozás összesen 115.000 euró finanszírozásban részesült, további kezdő vállalkozásokkal pedig éppen tárgyalnak arról, hogy még az idén megszerezzék a finanszírozást.

A Make IT in Oradeáról

A Make IT in Oradea egy nonprofit szervezet, melyet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) kezdeményezésére alapítottak a Smartware, a Paymo, a Mobiversal, a Helion, valamint a RO et CO International helyi partnerszervezetekkel és az Orange Romania országos partnerszervezettel közösen. A kezdeményezésnek három irányú célkitűzése van:

– a vállalkozói készségek fejlesztése és a startup-közösség megerősítése;

– finanszírozás és adókedvezmények nyújtása az IT-vállalkozások számára;

– a tehetségek megtartása és idevonzása, a diákok ösztöndíjakkal való jutalmazása és a helyi startup-közösségbe való integrálása révén.

 

Fizetett hirdetés!

CH18598

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában