Temető

2023.02.01. 08:24

Több ezer gondozatlan sírt hantolhatnak ki Nagyváradon

Egyre kevesebb a sírhely a nagyváradi Rulikowski városi temetőben. A közterület-fenntartó vállalatnak (ADP) ezért új megoldásokat kell keresnie, azért, hogy elegendő temetkezési helyet tudjon biztosítani.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az egyik megoldásként az ADP egy kolumbáriumot kezdett el építeni még 2021-ben a zsidó temető fala mellett. Itt 448 rekeszt alakítanak ki, ezekre kerülnek rá a márványtáblák, amelyekre az elhunytak neveit vésik fel. Egy másik megoldás az lesz, hogy a közterület-fenntartó az évtizedek óta kifizetetlen sírhelyeket újra koncesszióba adja. „Minden évben leltárt készítünk a kifizetetlen vagy elhagyott sírhelyekről. A Rulikowski temetőben található 60.000 sírból körülbelül 11.000 elhagyatott, gondozatlan, vagy évek óta nem fizették utánuk a bérleti díjat” – mondta el Liviu Andrica, az ADP igazgatója a bihon.ro hírportálnak. A temetőgondnokság úgy döntött, a következő években kihantoltatja és ismét bérbe adja ezeket. Andrica szerint előbb a régebbi sírokat mérik fel, melyek után több éve nem fizetik a bérleti díjat az elhunytak hozzátartozói. A hozzátartozókat levélben értesítik az utolsó ismert címükön, majd egy év után megismétlik a procedúrát. Ha az ezt követő három hónapon belül sem jelentkezik a hozzátartozó, kihantolják és ismét bérbe adják a sírhelyet.
Liviu Andrica elmondta: a sírhelyek felmérése parcellánként történik, az első tízet már múlt héten ismét bérbe is adták. Minden elhagyatott vagy ki nem fizetett sírhelyet felásnak, és a talált csontokat fél méterrel mélyebben hantolják újra, hogy föléjük újabb személyeket temethessenek. A vissza nem igényelt sírköveket eladják vagy eladományozzák, az értékesebbeket helyreállítják – mondta az igazgató.
Liviu Andrica ismételten felszólította a hozzátartozókat, mihamarabb tájékozódjanak és egyenlítsék ki a tartozásukat. Hozzátette, hogy ezt nem csak a rokonok rendezhetik, mint korábban, hanem bárki és bárhonnan kifizetheti banki átutalással vagy online. A nagyváradi Rulikowski temetőt 1870-ben nyitották meg hivatalosan, amikor az addig jeltelen sírban nyugvó Rulikowski Kázmér 1848-as lengyel vértanút itt helyezték örök nyugalomra, de az 1700-as évekből származó sírok is vannak benne. A sírkert része az ortodox és neológ izraelita temető is, melyeket a zsidó hitközség felügyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában