Módosult a terv

2022.04.29. 12:31

Bővítenék az urnafülkék számát, és sétányt is kialakítanának a kolumbárium előtt

Módosulnak a nagyváradi Rulikowski temetőben épülő kolumbárium méretei, és így a kivitelezési költségvetése is megnő.

Fotó: bihon.ro

BN-összeállítás

Az urnatartó építmény kivitelezését a tavaly kezdték el a zsidó temető fala mellett, de mindmáig nem készültek el vele. A Rulikowski temetőt is üzemeltető Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) most azt javasolta a helyi tanácsnak, hogy módosítsa az építmény paramétereit, azaz, hogy nagyobbítsák meg az építményt, aminek következtében költségvetés-kiegészítésre is szükség van. A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtökön tartott ülésére előterjesztett és elfogadott határozattervezet értelmében 448 hely lesz a kolumbáriumban az eredetileg elképzelt 320 helyett. Az urnatartó építmény kivitelezésének eredeti költségvetése 270 ezer lej volt, most ez a költség 540 ezer lejre emelkedik, a kivitelezési időszak nyolc hónap. A tervezet szakjelentése szerint ez a megoldás előnyösebb az eredeti elképzelésnél, mivel ez a típusú kolumbárium illeszkedik a helyszín építészeti kialakításához, és 25 százalékkal több fülke van az urnák számára.

A téglából épült kolumbárium hossza 81,7, magassága körülbelül 2,56 méter, és 448 urnafülke lenne benne. Az építményt a neológ zsidó temető kerítésétől 60 centiméter távolságra építik fel, a betonalapja 80 centiméter mélységig ér le. Téglafalazata lesz, betonpillérekkel, amelyeket áltéglával burkolnak. Az urnatároló fülkék 40x50 centisek lesznek. A fülkékre kerülnek rá a márványtáblák, amelyekre az elhunytak nevét vésik fel.

Laptársunk, a Jurnal Bihorean megszólaltatta Liviu Andricát, az ADP igazgatóját, aki elmondta, hogy mivel a neológ zsinagóga fala omladozik, ezért az eredeti elképzelés az volt, hogy ennek a falnak a megszilárdításával együtt építsék meg magát a kolumbáriumot is, és a jövőben is az lesz az irányelv, hogy ott, ahol a temetőben falat kell majd emelni, egyúttal kolumbáriumot is építenek. Hozzátette, hogy a munkálat költségeit az ADP saját forrásokból fedezi, és a beruházás az urnafülkék tíz-húsz évre szóló bérbeadásából fog megtérülni. „Azt tapasztaltuk, hogy a reformátusok könnyebben elfogadják a hamvasztást, de az ortodoxok részéről is vannak kérések” – fogalmazott az igazgató. A munkálat során egy sétányt is kialakítanak a kolumbárium előtt, illetve egy zöldövezetet is létesítenek ott. Egyébként a sétányépítés is új elem a beruházás során, ezért is volt szükség az eredeti paraméterek módosítására, tette hozzá Andrica, aki elárulta, hogy Lengyelországban láttak hasonló megoldást, és ezt követően határozták el azt, hogy Nagyváradon is kolumbáriumot építenek. „Eddig még nem épített a környékünkön senki ilyesmit, ezért mi sem tudtuk, mit hogyan kell csinálni. A munkálatok végzése közben úgy találtuk, hogy megfelelőbb lenne bővíteni az urnafülkék számát, és sétányt építeni a kolumbárium elé a hozzátartozók számára” – fogalmazott Andrica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában