Gondoskodjunk a gyermekekről

2023.02.07. 14:39

Speciális gyermekkihallgató szoba működik a rendőrségen

Külön speciális helyiséget alakított ki a Bihar megyei rendőrség a bűncselekmények kiskorú áldozatainak meghallgatására. A gyermekkihallgató szoba tavaly októberben kezdte meg működését.

Forrás: Rendőrség

BN-összeállítás

A Gondoskodjunk a gyermekekről országos program keretében a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség is külön helyiséget alakított ki a bűncselekmények gyermekkorú áldozatainak meghallgatására. A szoba használata különösen hasznos és célszerű azokban az esetekben, amikor a veszélyes bűncselekmények, mint az élet elleni és nemi erőszak áldozatai kiskorúak. A speciális gyerekkihallgató szobát a legmodernebb audio-videó technológiával szerelték fel, ahol a további traumáktól való védelem érdekében a kiskorúakat barátságos, professzionális környezetben, a nyomozásban részt vevő többi féllel való érintkezés nélkül hallgathatják meg.

Forrás: Rendőrség


A kiskorúak meghallgatására szolgáló helyiség az európai szabványoknak megfelelően van berendezve, a barátságos környezet kialakítása érdekében a szobában a pasztellszínek dominálnak, találhatóak itt játékok, babák, kifestőkönyvek és egyéb segédeszközök, amelyek segítik a kiskorúakat abban, hogy elmondják, mi történt velük. A szobában van egy üvegtükör is, amelyen keresztül a szomszédos helyiségben levő szakértők, a vizsgálatban részt vevő személyek követhetik nyomon a meghallgatást. A gyermekekkel való beszélgetés hang- és képanyagát rögzítik, így az később bizonyítékként is felhasználható a bíróságon. A gyermekkihallgató szoba kialakítása, berendezése és felszerelése 33.178,74 lejbe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában