Évértékelő

2023.02.08. 17:54

Intelligens ipari parkokat akar létrehozni az ADLO

A megye több városában is intelligens ipari parkokat akar létesíteni a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO). A tervek szerint Nagyváradon is lesz majd egy ilyen.

Forrás: oradea.ro

Pap István

A nagyváradi önkormányzat 2008-ban indította be az ipari parkokat, azóta az ezeket a létesítményeket kezelő Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) összesen 559 millió euró magánberuházást vonzott be a váradi létesítményekbe és 4 millió eurót a mezőtelegdi ipari parkba. Többek között erről számolt be Alina Silaghi igazgató az ügynökség szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján. Az említett több mint 560 millió euróból 160 millió eurónyi befektetést tavaly sikerült megyénkbe irányítani.

A tevékenységi beszámolóból kiderült, hogy az ADLO 2022 végén hat ipari parkot működtetett, ezek közül a legnagyobb a Borsi úti I. számú ipari park, mely eddig 136,3 hektáron terült el és teljes mértékben el van foglalva, ezért már bővítették is 145 hektárra. Az Ogorului utcai II. számú ipari park 80,1 hektáron terül el és 75 százalékban van „belakva”, a III. számú ipari park, ami az Uzinelor utcán 17,8 hektáron terül el, 81 százalékban van elfoglalva. A Corneliu Baba utcai 6,5 hektáros ipari parkot most alakítják ki és itt lesz egy 20 hektáros bővítés. Itt már kiírták a tendert a közműhálózat kiépítésére. Alina Silaghi elmondta, hogy szeretnék, ha ez a munkálat minél hamarabb befejeződne, mert nagy az igény a befektetők részéről, hogy ide telepedjenek. Ugyanakkor a megyében már működik a mezőtelegdi ipari park 9,2 hektáron, ennek telítettsége 68 százalékos, valamint Székelyhídon is van egy 5 hektáros ipari park, de itt még nincsenek megtelepedve vállalkozások.

Nagy beruházások

2022-ben 7 parcellát ítéltek oda licitáció útján befektetőknek az ADLO által működtetett ipari parkokban összesen 59.144 négyzetméternyi területen. Közvetlen tárgyalás útján adtak használatba beruházóknak 159.236 négyzetméternyi területet az I. számú ipari parkban, 16.500 négyzetmétert a II. számú ipari parkban és 25.259 négyzetméternyi területet a III. számú ipari parkban. Emellett három parcellát, összesen 36.447 négyzetmétert kiosztottak a mezőtelegdi ipari parkban is. A tavaly 160,1 millió euró értékben vonzottak be beruházásokat a megyében működő ipari parkokba, melyek nyomán 2025-ig 9800 munkahely lesz összesen ezekben a létesítményekben. Tavaly a legnagyobb Váradon vállalt ipari parki beruházás kétségkívül az Andreas Stihl Power Tools cégé volt, mely az I. számú ipari parkban 125 millió euróból épít fel egy gyártócsarnokot 146.599 négyzetméternyi területen, ennek nyomán 150 munkahely létesül majd. A tavalyi beruházási összegek messze meghaladják a korábbi években bevonzottak értékét, 2021-ben ugyanis 29 millió eurót, 2020-ban pedig 33 millió eurót sikerült csak bevonzani az ipari parkokba – mondta el Silaghi. Az igazgató említést tett a finn Nokian Tyres cég vállalásáról is, amely egy hatalmas, 650 millió eurós beruházás keretében fog gumiabroncsgyárat építeni Nagyváradon, igaz, nem valamelyik ipari parkban, hanem az egykori 2. számú hőerőmű területén. A folyamatos fejlődést egyébként jól jelzi az is, mondta az igazgató, hogy az ipari parkokban tevékenykedő cégek által befizetett jövedelemadóból tavaly több mint 32 millió lej került visszaosztásra a nagyváradi költségvetésbe, ami sokkal nagyobb összeg, mint a korábbi években volt, és az igazgató arra számít, hogy ez a visszaosztásból származó bevétel az idén és a következő években növekedni fog. Az ipari parkokban jelenleg több mint 120 vállalkozás működik, ezeknek több mint a fele hazai cég.

Intelligens ipari parkok

Alina Silaghi bejelentette, hogy az idén több ún. intelligens ipari parkot szeretnének létrehozni a megyében. Ez annál is inkább lehetséges, mert Közép-Kelet-Európa és ezen belül Románia iránt nagy az érdeklődés a befektetők részéről, másrészt Románia azért is különösen jó megítélésnek örvend ebből a szempontból, mert itt a legkedvezőbbek a felkínált államsegélyek a térség országai közül. Nagyváradnak pedig külön előnyt jelent az, hogy a határ mentén helyezkedik el. Az igazgató kifejtette, hogy egy tavaly megjelent jogszabály is megkönnyíti ilyen intelligens ipari parkok létesítését, melyek lényege az, hogy az ezekben megtelepedni kívánó cégeknek innovációt kell hozniuk, azaz vagy maga a termék, vagy a gyártási eljárás, vagy a tevékenység kell innovatív legyen. Az intelligens ipari parkokban tevékenykedő vállalkozások közvetlenül pályázhatnak az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ugyanakkor az ilyen parkokat létrehozó önkormányzatok is igényelhetnek támogatást a közműmunkálatok kiépítésének költségeire.

Alina Silaghi bejelentette, hogy az ADLO intelligens ipari parkot akar létrehozni Belényesben, Élesden, Vaskohszikláson és Margittán. Már ki van írva a közbeszerzési eljárás a belényesi, az élesdi és a vaskohsziklási ipari park megtervezésére és kivitelezésére, a margittai ipari park tervezése már elkezdődött. Kérdésünkre válaszolva Alina Silaghi elmondta, hogy Nagyváradon is létre akarnak hozni egy ilyen ipari parkot, most keresik az alkalmas helyszínt. Hozzátette, az ADLO elvárása az, hogy a már meglévő ipari parkokban is nagy hozzáadott értékű termékeket gyártó vállalkozások telepedjenek meg, ugyanis azt szeretnék, ha a Nagyváradon gyártott végtermékek amolyan „Made in Oradea” védjegyet jelentenének. Már csak azért is jó volna mindez, mert ez a fizetések nagyságán is megmutatkozna.

A sajtó részéről érkezett is kérdés arra vonatkozóan, hogy mekkora a szakképzetlen munkások átlagfizetése az ipari parkokban. Alina Silaghi válaszában elöljáróban leszögezte, hogy ez bizalmas információ, a cégek nem közlik bérpolitikájukat, majd hozzátette, hogy egy szakképzetlen munkás kezdőfizetése a minimálbértől indul, de ez a jövedelem minden bizonnyal kiegészül a szállítás, az étkeztetés költségeivel és a különböző bónuszokkal, valamint a cégek által biztosított továbbképzésekkel, melyek elvégzése után a dolgozók minden bizonnyal nagyobb bérkategóriába kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában