Fotók és videó!

2023.02.04. 10:27

Megérkezett az igazi tél, és máris meggyűlt a bajunk vele

Áramszüneteket, útlezárásokat eredményezett a péntek esti kiadós havazás és az erős szél Bihar megyében. A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleményben tájékoztatott arról, hogy hol volt szükséges a közbelépés az elmúlt éjszaka, illetve a szombati nap folyamán.

Fotó: ISU

Erdon-összeállítás

FRISSÍTÉS!

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség szombat délutáni tájékoztatása szerint ismét le kellett zárni az 1H jelzésű országutat Sólyomkőpestes (Peștiș) körzetében, ezúttal azért, mert egy fa dőlt az úttestre. A helyszínre az élesdi katonai tűzoltókat vezényelték az akadály elhárítására, tudatta szombaton 15.50 óra körül Camelia Roșca, az ISU szóvivője. Amint sikerül teljes egészében megtisztítani az úttestet, megindulhat a forgalom is.

Fotó: ISU

Hasonló akcióban vettek részt a nagyváradi 2-es osztaghoz tartozó tűzoltók is a váradi Ecaterina Teodoroiu utcán, ahol szintén egy fa dőlt az úttestre. A váradi Uzinelor utcára egy kidőlt telefonoszlop miatt kellett kiszállni, a Petru Rareș utcára pedig egy ledőlt fal miatt, amely elzárta egy közös udvar bejáratát. Nagyszalontán is több bevetésen vettek részt a tűzoltók, kidőlt telefonoszlopok, illetve fák miatt. Személyi sérüléssel szerencsére egyik eset sem járt.

Bihar megyében erős szélre figyelmeztető, sárga fokozatú figyelmeztetés van érvényben egészen vasárnap hajnali 6 óráig.

Forrás: ISU

Korábban írtuk: 

A 75-ös országúton, Lepus (Arieșeni) és a Bihar-hágói üdülőtelep (Vârtop) között hócsuszamlás miatt mindkét irányba lezárták az utat péntek éjszaka, mintegy két órán keresztül. „Két hóeltakarító járművel dolgoztak az út szabaddá tétele érdekében. Jelenleg mindkét irányba lehet közlekedni, téli körülmények között. Továbbra is kedvezőek a körülmények a hócsuszamlások kialakulására” – áll az ISU közleményében.

Az út megnyitását a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) is bejelentette szombat reggel.

Forrás: INFO TRAFIC Oradea & BIHOR

A kiadós havazás miatt több településen is áramszünetek voltak/vannak. A Bihardobrosd községhez tartozó Lankás településen két fa és két villanyoszlop is kidőlt, az egész település áramellátás nélkül maradt. Az Electrica legfrissebb tájékoztatása szerint az időjárási körülmények miatt 483 háztartás maradt áram nélkül öt Bihar megyei településen. Ezek a következők: Biharkaba (Căbeşti), Venterrogoz (Rogoz), Szombatság (Sâmbăta), Körösbánlaka (Bălnaca) és Tőtös (Groşi). „Az áramszolgáltató tíz csapata dolgozik a helyszíneken a meghibásodások elhárításáért” – mondta Camelia Roşca, az ISU szóvivője.

Bevetésen voltak a belényesi tűzoltók is, akik péntekről szombatra virradóra, 02.20 óra körül a 764-es megyei úton, Belényes (Beiuș) és Gyalány (Delani) települések között egy úttestre esett fát kellett eltakarítsanak.

Forrás: INFO TRAFIC Oradea & BIHOR

A havazás miatt ugyanakkor kamionstopot rendelt el a rendőrség az 1H jelzésű országúton, Bihar és Szilágy megye határa közelében. A rendőrség közlekedési tájékoztató központja, az Infotrafic szerint az 1H jelzésű országút 6-os és 26-os kilométerszelvénye között, a Bihar megyei Sólyomkőpestestől (Peştiş) Szilágy megye határáig leállították a 7,5 tonnásnál nagyobb járműveket. Az útszakaszon hóeltakarító gépek dolgoznak. A Bihar megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ugyanez az intézkedés van érvényben a 75-ös országúton, Rézbánya (Băița) és Lepus (Arieșeni) között.

Mindeközben hóviharokra, a szél erősödésére és havazásra figyelmeztető narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami Bihar megyét is érinti.

Eddig írtunk a kellemetlenségekről, most pedig fotógalériában mutatjuk azt, amiért szeretjük a telet: a havas Nagyvárad látványa sok mindenért kárpótol.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában